doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Column Vico Olling: 'Polletje is dood'

Elke week schrijft onze chef misdaad Vico Olling een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: Het einde van Martin 'Polletje' van de Pol.

Donderdagmiddag werd ik gebeld door een contact uit het milieu. “Nou, die hazenlip is gaan liggen hoor!”

Ik had geen idee waar hij het over had. Antwoordde iets als: “Haas? Wat?”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

“Polletje! Van Esther!” klonk aan de andere kant van de lijn. Ineens begreep ik om wie het ging en tegelijk om wat er met diegene was. Martin van de Pol, berucht lid van de F-side van Ajax en meermalen veroordeeld crimineel, is dood. Mijn criminele bron noemde hem hazenlip omdat Martin van de Pol een hazenlip had. In de criminele wereld zijn ze niet zo bang om uiterlijke kenmerken te gebruiken om iemand te benoemen. Een Surinamer is een neger, of soms zelfs een zwarte, een brildrager is een schele en een man die een breuk in zijn verhemelte heeft wordt al rap ‘hazenlip’ genoemd. In de onderwereld is geen plaats voor tere zieltjes. Toen mijn bron ‘Esther’ zei, viel alles op zijn plek. Martin van de Pol is namelijk vooral bekend geworden van de viervoudige moord in de Haarlemse seksclub Esther in 2000. Pol zit daar aan de bar wanneer vier mannen, onder wie twee Hells Angels, nogal lawaaierig binnenkomen. Als de portier opmerkt dat de dame achter de bar wordt lastiggevallen door één van de Hells Angels, pakt ie een vuurwapen en schiet hij de Angel dood. In de consternatie die dan ontstaat schiet Van de Pol ook de twee vrienden van die Angel dood. De vierde man uit het gezelschap, die alvast met een dame naar een kamertje was gegaan, wordt ook vermoord. Polletje en de portier slaan samen op de vlucht, maar worden uiteindelijk opgepakt. Misschien is dat maar beter ook, want de Hells Angels zetten maar liefst 100.000 euro op zijn hoofd.

November 2013: Polletje (onderaan in midden) in de Amsterdam Arena als ‘begeleider’ van de geblesseerde Ajax-speler Siem de Jong (midden rechts).

Na zijn vrijlating in 2010 is Polletje weer vaak bij zijn grote liefde Ajax te vinden. Hij is er zelfs even een soort van beveiliger voor de voetballers; iets wat voor veel ophef zorgt in de media. Polletje merkt al snel dat er iets veranderd is bij zijn grote liefde. Bij een deel van de hooligans heeft hij nog wel een zekere status, maar een ander deel heeft zogezegd schijt aan hem. Naar verluidt wordt hem met harde hand duidelijk gemaakt dat andere grootmachten nu de dienst uitmaken bij Ajax.

‘Polletje bracht alleen maar ongeluk. Bij Ajax perste hij schoonmakers en toiletjuffrouwen af’

Polletje treedt vanaf dat moment niet echt meer zelf op de voorgrond. In 2017 wordt hij nog gearresteerd vanwege wapenbezit. Hij krijgt slechts een taakstraf omdat hij zegt op zoek te zijn naar een rustiger leven. Pol is vader geworden en wil zorgen voor zijn dochter.

Voor de ogen van zijn 7-jarige dochter werd Polletje, 57 jaar slechts, vorige week doodgeschoten. In de media staat dat hij de laatste tijd vocht tegen kanker. Mensen uit de buurt herinneren hem vooral als een aardige en lieve man.

Mijn contact uit het milieu is minder positief over Polletje.

“Die man bracht alleen maar ongeluk. Hij perste mensen bij Ajax af die daar ondersteunende taken deden, zoals schoonmakers of toiletjuffrouwen. Nee, aan Polletje gaan we niks missen.”

In de onderwereld is geen plaats voor tere zieltjes.

Laatste nieuws