doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Enorme lading cocaïne onderweg naar Nederland gepakt - 'absoluut record'

Het kostte anderhalve week, maar inmiddels is alles binnen: ruim 23.000 kilo cocaïne, allemaal met dezelfde eindbestemming.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Enorme lading cocaïne onderweg naar Nederland gepakt - 'absoluut record'

De drugs kwamen niet binnen in Nederlandse havens, maar werden allemaal onderschept in Antwerpen en Hamburg. Het is de grootste vangst ooit met Nederland als einddoel, een ‘absoluut record’ volgens het OM. Er zat dan ook een imposante straatwaarde van 600 miljoen euro aan.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Er was van tevoren een risicoanalyse uitgevoerd door de douane bij de containers die naar Duitsland onderweg waren. Daarna werd een tip doorgestuurd naar de Duitse politie, die de container onderzochten. De cocaïne, afkomstig uit Paraguay bleek daar verstopt te zitten in blikken plamuur. In totaal ging het om meer dan 16.000 kilo, maar dat bleek nog lang niet alles te zijn.

De Cocaïne die in Duitsland werd onderschept zat verstopt in blikken plamuur.

Vrachtbrief

Na de vangst bij de oosterburen werd meteen de vrachtbrief tevoorschijn gehaald. Daaruit bleek dat de cocaïne onderweg was naar een Nederlandse man, die ook nog een extra container van Panama naar Antwerpen liet verschepen. Een telefoontje met de Vlaamse grensbewakers later werd ook die vracht opengebroken. Daar werden opnieuw duizenden kilo’s coke aangetroffen.

In Vlaanderen trof men de coke tussen een lading houtblokken aan.

De verdachte werd niet veel later opgepakt, aangezien zijn naam op de vrachtbrief stond vermeld. Daarnaast heeft de politie ook twee medeverdachten in de boeien geslagen.

Toevallig werd op dinsdag een ander record gevestigd. Toen werd de grootste lading heroïne ooit in Nederland onderschept. De politie verwacht niet dat de twee zaken iets met elkaar te maken hebben.

Laatste nieuws