Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Schulden gedupeerden toeslagenaffaire worden kwijtgescholden

Vandaag in de categorie ‘beter laat dan nooit’: een klein beetje gerechtigheid voor slachtoffers van de toeslagenaffaire.

Schulden gedupeerden toeslagenaffaire worden kwijtgescholden

Gisteren maakte staatssecretaris Van Huffelen bekend dat de overheid eindelijk in actie gaat komen voor de gedupeerden van de toeslagenaffaire. Alle schulden die de gedupeerden hebben bij drie verschillende overheidsinstanties, DUO, UWV en de Belastingdienst, worden namelijk kwijtgescholden.

Eerder werd al aangegeven dat ouders recht hadden op 30.000 euro compensatie van de Belastingdienst, maar het werd al snel duidelijk dat een groot deel van dat geld linea recta naar verschillende schuldeisers zou gaan. In doorsnee situaties zou bovendien een groot deel van het bedrag dat de Belastingdienst uit wilde delen meteen ingehouden worden door, je raad het al: de Belastingdienst.

Andere schulden

De landelijke overheid is niet de enige partij waar gedupeerden schulden hebben. Een deel van hen moet nog openstaande schulden aan de lokale gemeente betalen. De vereniging van Nederlandse Gemeenten roept hen op om daar een streep door te zetten.

Staatssecretaris van Huffelen roept ook private instanties op om schulden kwijt te schelden. De vraag is of zij willen opdraaien voor de kosten van een falende overheidsinstantie. Woningcorporaties geven aan ‘welwillend’ tegenover de actie te staan en banken gaan met elkaar in gesprek over de oproep. Van Huffelen gaat zelf ook nog met deze partijen overleggen. Mogelijk krijgen zij van de overheid compensatie voor de onkosten.

Nieuws
  • ad.nl
  • ProShots