Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Nederland start dit jaar nog met wietproef, wat houdt het experiment in?

Breda en Tilburg mogen los, de rest volgt later.

Wietproef

Nou, het heeft even geduurd, maar het zogenaamde 'wietexperiment' gaat los in Nederland. Dat maakte minister Kuipers van Volksgezondheid vandaag bekend in de Tweede Kamer, schrijft de NOS.

De wietproef, zoals het experiment ook wel genoemd wordt, houdt in dat er in sommige gemeenten een 'gesloten coffeeshopketen' wordt opgezet. Kortom, gereguleerde productie, distributie, én verkoop van cannabis. De hele keten wordt op die manier uit de criminaliteit gehaald. Dit om te kijken wat het effect is op bijvoorbeeld veiligheid, volksgezondheid en criminaliteit. En natuurlijk om te checken of het überhaupt een beetje degelijk te regelen is allemaal.

Later meer gemeenten

Tilburg en Breda zijn de aangewezen gemeenten die het eerst los mogen. Later komen daar als het goed is nog acht gemeenten bij, plus een stadsdeel van Amsterdam.

Voor de duidelijkheid: coffeeshops in Nederland mogen op dit moment wel wiet vérkopen, maar niet ínkopen. Dat inkopen gebeurt namelijk vaak bij illegale en criminele partijen. Niet dat de shops anders kunnen, (op grote schaal) wiet kweken is niet toegestaan in Nederland. Veel gemeenten, maar ook Tweede Kamerleden vinden dat krom. De Wietproef moet daar verandering in brengen.

Coffeehops in deelnemende gemeenten kunnen daarom straks bij een aantal aangewezen kwekers wel legaal wiet inkopen. De toevoer en kwaliteit van de cannabis worden door de overheid gecontroleerd. Daarnaast mogen shops ook zonder juridische gevolgen blijven inkopen bij hun vaste (illegale) leveranciers.

Banken werken niet mee

Waarom niet direct starten met het experiment? Dat gaat nog niet, liet Kuipers weten. De telers zijn namelijk nog niet klaar. Tien partijen hebben van de overheid een vergunning gekregen om legaal cannabis te verbouwen, maar slechts eentje daarvan is op dit moment klaar om te leveren. Andere telers zeggen te worden tegengewerkt door banken die ze geen bankrekening laten openen.

Naar aanleiding van dat probleem heeft minister Yesilgöz van justitie de banken hierop aangesproken. Want hoewel ze in principe vrij zijn om zelf te bepalen met wie ze in zee gaan, moeten banken volgens haar wel duidelijk aangeven aan welke eisen de wiettelers moeten voldoen.

Zodra er drie telers up and running zijn, kan het wietexperiment in Tilburg en Breda van start. Naar verwachting is dat rond oktober 2023.

Mochten er problemen ontstaan tijdens de wietproef, dan heeft het kabinet de beschikking over een zogenaamde 'stopknop'. Per direct kan dan de stekker uit het experiment worden getrokken.

Nieuws
  • NOS
  • iStock