Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Perfect bewaarde snackbar opgegraven in Pompeï

Als er nog mensen behoefte hebben aan een eeuwenoude snack, moeten ze snel naar Pompeï rennen, want daar is een friettent uit een ver verleden onder het as vandaan gehaald. 

Perfect bewaarde snackbar opgegraven in Pompeï

Voor een patatje oorlog kun je helaas niet aankloppen bij deze snackbar. Het afhaalrestaurant, onder de Romeinen bekend als Thermopolium, had hele andere dingen op de kaart staan, zoals geit, vis en slak. Voor de fijnproevers werd er wijn met gemalen bonen geserveerd, een echte aanrader. Bewijs van het menu was makkelijk te vinden, want de eettent is zo goed bewaard gebleven dat er zelfs restjes van de verschillende snacks zijn aangetroffen.

Muurschildering

Ook zijn er muurschilderingen te zien van verschillende soorten dieren. Onderzoekers zeggen dat het waarschijnlijk een soort menukaart voor moet stellen. Als dat klopt, zouden ook eend en kip op de kaart staan. Een fresco van een frikandel is helaas niet gevonden, dus voor de Nederlandse klassieker kon je in het Romeinse rijk waarschijnlijk niet terecht.

Gesloten

Mensen die nog een hapje eten willen halen zijn sowieso wel een paar duizend jaar te laat, want het lijkt erop dat het restaurant al gesloten was op het moment van de uitbarsting van de Vesuvius. Alhoewel, volgens de onderzoekers kan het ook zo zijn dat de eigenaars de tent tijdelijk op slot hebben gezet, omdat ze dachten dat de vulkaan klaar was om te gaan knallen. In dat geval is sluiten geen slecht plan geweest.

Nieuws
  • theguardian.com
  • Videostill