doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Aanslagen en automoord - 30 jaar cel voor Dennie van der Z.

Twee jaar geleden werd Oss geteisterd door brandstichting en aanslagen met granaten en mortieren. Vorige week verschenen de eerste verdachten voor de rechter en vandaag was de beurt aan hoofdverdachte Dennie van der Z.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Aanslagen en automoord - 30 jaar cel voor Dennie van der Z.

Dertig jaar cel was de eis van het OM en dertig jaar cel is wat Van der Z. heeft gekregen. De rechtbank heeft hem schuldig bevonden aan moord, poging tot moord en brandstichting. Volgens de rechtbank was de moord die de 23-jarige Van der Z. twee jaar geleden pleegde een ‘koelbloedige en gewetenloze liquidatie’.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Moord in een Porsche

Op 22 maart 2018 werd de 51-jarige autohandelaar Henk Baum vermoord in zijn Porsche Panamera. Op camerabeelden was te zien dat hij achtervolgd werd door een blauwe Ford Fiesta. Later werd zo’n model, met daarin DNA-sporen van Van der Z., teruggevonden in de buurt van de plaats delict. Er was een mislukte poging gedaan om de auto in brand te steken. Van der Z. bekende later dat hij in de auto had gezeten, maar volgens hem was hij voor de moord op Baum uitgestapt.

Opdrachten

Tijdens afgeluisterde telefoongesprekken vertelde Van der Z. dat hij geld had gekregen voor de moord op Baum. Om die reden concludeerde de rechtbank dat deze moord in opdracht gepleegd werd. Ook de andere aanslagen en pogingen tot moord zouden in opdracht van een ander persoon in het criminele milieu uitgevoerd kunnen zijn.

Brandstichting

De rechtbank heeft Van der Z. ook schuldig bevonden aan brandstichting in het huis van de 54-jarige Arie den Dekker. In 2018 was Den Dekker getuige van een liquidatie, waarna hij in een beschermingsprogramma van de politie terechtkwam. De 54-jarige werd later echter weer uit het programma gezet, waarna hij zichzelf uit radeloosheid in brand stak.

Wat de motieven voor de moord en de aanslagen waren, blijft voorlopig een mysterie. Over een mogelijke opdrachtgever is niets bekend.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws