doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Column Vico Olling: 'De beste misdaadpodcasts'

Elke week schrijft onze chef misdaad Vico Olling een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: de beste podcasts over misdaad.

Podcast lijkt momenteel een soort toverwoord te zijn. Overal hoor je erover: op de radio word je ermee doodgegooid. Dat is niet heel gek aangezien een podcast feitelijk gewoon een radioprogramma is dat je op een zelfgekozen moment beluistert.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Je hebt podcasts over wielrennen, voetbal, de Tweede Wereldoorlog, de Amerikaanse verkiezingen en natuurlijk ook over misdaad. Sommige van die podcasts worden heel gemakzuchtig in elkaar gezet op de redactie met een microfoon en een opnameapparaat en twee pratende journalisten, andere worden opgenomen in een studio of op locatie en bewerkt tot iets moois. Er zijn podcasts waarin mensen alleen het nieuws van de dag doornemen en je hebt ze waarin een hele geschiedenis, een hele zaak, nagespeeld wordt door acteurs

Dat laatste is bijvoorbeeld het geval met de podcast Cokevissers. Het leunt op een waargebeurd verhaal dat momenteel nog steeds speelt, namelijk de zaak rond de Urker vissers die verdacht worden van cokehandel. Dat verhaal wordt nagespeeld door acteurs. Je luistert dus eigenlijk naar een hoorspel.

De basis is het dossier van de zaak.

Op deze manier wordt het verhaal verteld alsof je er zelf bij bent.

Eén van de meest succesvolle podcasts over misdaad is De Moord Op Patrick. Die gaat over de onopgeloste moord in 2002 op een 36-jarige tennisleraar uit Heerlen. In Panorama hebben we ook weleens aandacht geschonken aan deze cold case.

Leven Met De Maffia is heel knap gemaakt. Je waant je echt even in het land van de laars

Een mooie podcast is Leven Met De Maffia. Journalisten Gabriella Adèr en Sanne de Boer nemen de luisteraar mee naar Italië, naar Calabrië, en spreken met mensen over de ’Ndrangheta, een tak van de Italiaanse maffia. Je waant je echt even in het land van de laars.

Eén van mijn persoonlijke favorieten is De Willem Podcast van journalisten Harry Lensink en Marian Husken. Ik ben er zelf een paar keer te gast geweest om te praten over mijn boek De Kouwe Ouwe of over een verhaal in Panorama van die week. De Willem is ontstaan ten tijde van de rechtszaak rond Willem Holleeder, maar gaat nu over allerlei misdadige onderwerpen. Harry en Marian zijn allebei goede journalisten die veel van de materie afweten, maar het leuke van deze podcast is dat ze bij elk moeilijk woord, of als het net iets te specialistisch wordt, op de rem trappen en één en ander duidelijk uitleggen.

Zo blijft deze podcast toch ook goed te begrijpen voor mensen die niet zo ingevoerd zijn in de misdaad. Een aanrader is het interview dat ze laatst hadden met Nico Meijering, een van de advocaten in het Marengo-proces. Meijering ligt overhoop met het Openbaar Ministerie (OM), onder meer omdat hij en een collega zijn geschaduwd tijdens een bezoek aan een cliënt in Dubai. Het OM had te horen gekregen dat zij Ridouan Taghi daar zouden ontmoeten, wat niet zo was. Het levert een getergde en bloedlinke Meijering op die hel en verdoemenis predikt als het OM doorgaat met kroongetuigedeals in het strafrecht. Aflevering 95. Niet per se heel opbeurend, wel intrigerend.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws