doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

22-jarige vrouw moet museum verlaten vanwege ‘te blote’ decolleté

In Parijs werd afgelopen week een 22-jarige vrouw de toegang geweigerd toen zij het Musée d’Orsay probeerde binnen te gaan. Volgens medewerkers van het museum zou zij een te lage decolleté hebben. Een aantal vrouwen protesteerden dit weekend tegen de gebeurtenis. In de hal van het museum gingen zij tussen de kunstwerken uit de kleren. 
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
22-jarige vrouw moet museum verlaten vanwege ‘te blote’ decolleté

Seksualisering

De groep vrouwen die in het museum kwam protesteren, bestond uit leden van de feministische beweging Femen. Op hun lichaam hadden ze teksten geschreven als: ‘obsceniteit is wat jij ervan maakt’ en ‘vrouwenlichamen zijn nooit obsceen’. De groep sprak zich uit tegen het seksualiseren van het vrouwelijk lichaam. Vrouwen op hun lichaam beoordelen is volgens de activisten abnormaal gedrag.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Te laag decolleté

De aanleiding voor de protestactie was het voorval dat enkele dagen eerder plaatsvond. De 22-jarige Jeanne werd gedwongen het museum te verlaten vanwege haar ‘te lage’ decolleté. De receptioniste van het museum zou haar geweigerd hebben. Toen Jeanne een bewaker om hulp vroeg, gaf ook deze aan dat ze niet naar binnen zou mogen. “Regels zijn regels”, zei hij. Op de vraag weke regels dat precies waren, kreeg de studente geen antwoord.

Hypocriet

Uiteindelijk mocht Jeanne het museum toch betreden, nadat ze haar decolleté met een lange jas had bedekt. “Eenmaal binnen zie ik overal schilderijen en beeldhouwwerken van naakte vrouwen”, schreef ze de volgende dag op Twitter. “Ik vraag me af of die bewakers zich realiseren dat ze me geseksualiseerd hebben. Ik ben meer dan een stel borsten, ik ben meer dan een lichaam.” Naast haar klacht deelde ze ook een foto van de jurk die ze die dag had gedragen:

Verontwaardiging

Nadat Jeanne haar bericht online zette, kwam er algauw een stortvloed aan reacties binnen. De tweet werd bijna 25 duizend keer geretweet en ruim veertigduizend keer geliket. “Het museum hangt vol naakte kunst, hoe kan het personeel nou van de leg raken door een decolleté?” reageerde een Belgische politicus.

Excuses

Al voordat de protestactie van de feministische organisatie Femen was begonnen, bood het museum Jeanne een excuses aan. Volgens hen was het incident het gevolg van ‘overijverige beambten’. De studente accepteerde de excuses. In een reactie geeft ze aan dat ze niet pleitte voor een boycot van het museum. “Ik wilde aandacht vragen voor het feit dat vrouwen nog steeds dagelijks het slachtoffer zijn van seksisme.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws