Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Zien: verveelde museumbewaker tekent oogjes op schilderij van bijna €900.000

Op het werk genaamd 'Drie figuren' door Anna Leporskaya stonden tot voor kort een aantal personen zonder gezicht afgebeeld. Dankzij de 'verveelde' bewaker kunnen de figuren eindelijk 'zien'. Het museum zelf is er echter niet zo blij mee.

Museumbewaker

'Drie Figuren' hing - inmiddels wordt het elders gerestaureerd - in het Boris Yeltsin Centre in de Russische stad Ekaterinburg. Het werk is tussen 1932 en 1934 gemaakt door Anna Leporskaya, een pupil van de geroemde Russische en Sovjet-kunstschilder Kazimir Malevich.

Het schilderij van Leporskaya is verzekerd voor een bedrag van 75 miljoen roebel (zo'n 877.437 euro) en was onderdeel van een tentoonstelling voor abstracte kunst in het Boris Yeltsin Presidential Center.

Stoute bewaker

Maar daar zagen twee bezoekers op 7 december 2021 iets aparts aan het werk. Waar de drie figuren eigenlijk geen gezicht, en dus geen ogen horen te hebben, had iemand met balpen de snoetjes op het schilderij wat 'opgeleukt'. De bezoekers meldden hun ontdekking, waarna al snel duidelijk werd dat het om een creatieve bewaker ging.

Curator van het Yeltsin Center Anna Reshetkina: "Zijn motief is nog altijd onbekend, maar wij geloven dat het een soort inzinking is geweest."

The Guardian weet te melden dat het de eerste dag was dat de bewaker in deze kunstgalerij werkte. De man, die via een extern bewakingsbedrijf was ingehuurd, is naar verluidt op slaande voet ontslagen na de ontdekking. Daarbovenop riskeert deze impulsieve 'amateurkunstenaar' ook nog eens een fikse boete en tot drie maanden celstraf. Kan 'ie mooi even oefenen op een kladpapiertje, zodat zijn creatieve toevoegingen voortaan iets meer aansluiten bij het originele werk.

Bizar
  • The Guardian, SMH, The Age
  • Pexels