Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Video | Mona Lisa bekogeld met taart door als bejaarde vrouw verklede museumbezoeker

Een Mona-toetje voor Mona.

Video | Mona Lisa bekogeld met taart door als bejaarde vrouw verklede museumbezoeker

Bizarre taferelen in het Louvre in Parijs gisteren: een bezoeker van het museum viel het wereldberoemde schilderij de Mona Lisa aan met taart, zo schrijft de Spaanse krant El País. Dankzij een glazen vitrine bleef het kunstwerk onbeschadigd, maar het leverde natuurlijk wel een heleboel vreemde blikken op.

De betreffende man was verkleed als een oude vrouw en zat in een rolstoel. Volgens de krant zou hij hebben geprobeerd om de glazen vitrine rondom de Mona Lisa kapot te maken, maar dat lukte niet. Daarna gooide hij taart richting het kunstwerk en smeerde hij het gebak uit over het glas. Bewakers van het museum waren snel ter plaatse om de man te overmeesteren, maar vlak voor die tijd strooide hij nog rozen uit. Al met al een bijzonder tafereel voor bezoekers in van het Louvre.

Bescherming van de aarde

Het is nog onbekend wat het motief van de als vrouw verklede man was. Toen hij door de beveiliging werd afgevoerd, riep hij dingen over de bescherming van de aarde. Dat is ook te zien op beelden die op social media rondgaan, net als de met taart besmeurde vitrine rondom de Mona Lisa.

Niet de eerste keer

Het is echter niet de eerste keer dat de Mona Lisa het te verduren krijgt. In augustus 2009 was er een toerist die een kopje thee naar het kunstwerk gooide. Daardoor verbrijzelde de vitrine, maar het doek bleek intact. In 1974 was de Mona Lisa te zien in Tokio, daar was een vrouw die het schilderij aanviel met rode spray. Gelukkig is het doek ook toen ongedeerd gebleven. Nog veel eerder, in 1956, waren er twee aanvallen op het kunstwerk. Zo gooide een man zuur naar het doek, waardoor het onderste deel beschadigde. Een andere man gooide een steen en richtte daarmee ook lichte schade aan.

Bizar
  • Pro Shots