doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Zwaar weekend achter de rug?  Finnen komen met katermedicijn 

Heb jij dit weekend weer eens te diep in het glaasje gekeken? Als we Fins onderzoek mogen geloven is een kater binnenkort voorgoed verleden tijd. 
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Zwaar weekend achter de rug?  Finnen komen met katermedicijn 

Op zondagavond laat een echt toegewijde borrelaar zich niet tegenhouden door het gloren van de maandagochtend. Hebben de goudgele pretcilinders gisteren weer iets te rijkelijk gevloeid en zit je nu met een stevige maandagkater op kantoor? Dan hebben we goed nieuws voor je! De meeste notoire drinkebroeders van Scandinavië (we hebben het natuurlijk over de Finnen) hebben namelijk naar eigen zeggen een katermedicijn uitgevonden! Woohoo!

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Toegegeven, wezenloos biertjes achterover blijven slaan is natuurlijk niet het meest gezonde plan, maar het hoeft binnenkort niet meer te resulteren in misselijkheid en hoofdpijn. Dit is volgens een team van Finse onderzoekers dé remedie tegen een kater: L-cysteïne.

Knallende koppijn, kotsen en een fikse nadorst: het is volgens de Finnen allemaal te bestrijden met L-cysteïne. De Scandinavische onderzoekers zijn ervan overtuigd dat een dosis van dit type aminozuur misselijkheid en hoofdpijn kan verminderen bij degenen die de avond ervoor te diep in het glaasje keken. Volgens het onderzoek dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Alcohol and Alcoholism is 600 mg genoeg om angst te verminderen. Verdubbel die dosis en het zou volgens het onderzoek voldoende zijn om het effect van een kater te verlichten.

Het onderzoek

De onderzoekers kwamen tot deze conclusie door middel van een studie met 19 gezonde mannelijke vrijwilligers. Een belangrijk criterium dat onderzoekers stelden aan hun proefpersonen: ze moesten bekend zijn met katers. De heren dronken vervolgens gedurende drie uur in gecontroleerde setting een alcoholdosis van 1,5 gram per kilogram. Na een avondje zuipen kregen de proefpersonen vervolgens een placebo of een L-cysteïne pil.

De (blijkbaar positieve) resultaten deden de onderzoekers geloven dat L-cysteïne katers kan verminderen, maar ook dat de behoefte aan drinken de volgende dag minder zou zijn. “Al met al zijn de effecten van L-cysteïne uniek en lijken ze een toekomst te hebben voor het voorkomen of verlichten van schadelijke symptomen en het verminderen van het risico op een alcoholverslaving”, aldus een van de onderzoekers tegenover Metro Uk.

Oké, waar kunnen we bestellen?

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws