Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hoe de CIA vijftien jaar geleden naar 2015 keek

Elke zaterdagochtend delen we rond deze tijd een 'internetklassieker'. Een artikel van Panorama.nl dat het delen waard&n...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Elke zaterdagochtend delen we rond deze tijd een 'internetklassieker'. Een artikel van Panorama.nl dat het delen waard is. Met vandaag, uit augustus 2015: hoe de CIA het jaar 2015 voor zich zag.

De Amerikaanse geheime dienst CIA deed aan het begin van het nieuwe millennium een voorspelling: hoe zal de wereld er anno 2015 uit zien? Het levert nu, vijftien jaar later, wat interessante inkijkjes op.

De CIAde vaak omstreden Amerikaanse geheime dienst, vroeg zich in 2000 af hoe de wereld ervoor zou staan in 2015. De voorspellingen werden beschreven in een document van 51 pagina's dat afgelopen week openbaar werd gemaakt. Soms zat de CIA er flink naast, andere keren waren de voorspellingen bijzonder accuraat.

Lees ook: blinde waarzegster voorspelt eind van Europa

Puike voorspelling

Neem bijvoorbeeld het fenomeen wifi. De CIA voorspelde dat een systeem als wifi in 2015 op een groot deel van de wereld beschikbaar zou zijn. Zoals we allemaal hebben gemerkt, klopt dit aardig! Ook voorzag CIA de mogelijkheid tot klonen, zodat er meer vlees op de markt terecht zou komen. Nu hebben we nog geen mens gekloond en staat het klonen van vlees nog in de kinderschoenen, maar eerlijk is eerlijk: de CIA had dit toch aardig in de smiezen. Daarnaast voorspelde de roemruchte geheime dienst dat terreur, voornamelijk uit het Midden-Oosten, een grote rol zou gaan spelen. Eén jaar voor de Twin Towers vielen, was dat toch een puike voorspelling. Meer recent is de zwakke positie van Oekraïne, die in 2000 al werd onderschreven door de CIA.

Lees ook: dit zijn de landen met de slechtste reputaties

Een zwak Rusland

Maar ze zaten er ook weleens helemaal naast - zelfs de agenten van de CIA zijn mensen. Zo vermoedde de veiligheidsdienst dat de ziekte aids een grote rol zou gaan spelen in grote delen van de wereld. Tuurlijk, er gaan helaas nog altijd mensen dood aan de vreselijke ziekte, maar van een enorme invloed is geen sprake. Ook dacht de CIA dat de positie van Rusland enorm verzwakt zou zijn anno 2015. Ook dat is - helaas - niet helemaal het geval. Wel werden China, Noord-Korea en Rusland als potentiële vijanden aangezien.

Meer lezen kan via de website van HP/De Tijd, door op deze link te drukken.