De 'Zes van Breda' zijn voor het gerechtshof van Den Haag opnieuw veroordeeld voor een roofmoord uit 1993. De zes werden in de jaren negentig al veroordeeld. Onterecht, zeggen de veroordeelden. De rechters zijn het hier niet mee eens en sluiten zich aan bij de eerder opgelegde vonnissen. De Zes van Breda gaan in hoger beroep.
Het gerechtshof van Den Haag heeft een keiharde klap toegediend aan de strijd om eerherstel van de 'Zes van Breda'. De zes, drie mannen en drie vrouwen, zeggen onterecht veroordeeld te zijn voor de moord op de 56-jarige Tim Mui Cheung, ook wel 'Oma Mok' genoemd, in juli 1993. De zes zouden na de moord onder druk hebben bekend. Ook hebben enkele veroordeelden cruciale bekentenissen later ingetrokken. Daarnaast zouden er fouten zijn gemaakt in het onderzoek. In 2012 besloot de Hoge Raad dat de zaak opnieuw bekeken moest worden. Het gerechtshof van Den Haag deed dit, maar zag geen reden de Zes van Breda eerherstel te geven. Volgens de rechters waren de destijds afgegeven verklaringen betrouwbaar. Na de uitspraak verlieten de veroordeelden verbitterd de zaal. Eén van de veroordeelden barstte in tranen uit, schrijft dagblad De Telegraaf.
Getuigen zagen niets verdachts
De rechters stellen dat de Zes van Breda onvoldoende kunnen aantonen waarom ze destijds onjuiste verklaringen hebben afgelegd. Ook hekelden de rechters het feit dat de zes pas jaren later de in hun ogen onterechte veroordeling aan zijn gaan vechten. De verklaringen van twee getuigen, die ten tijde van de roofmoord niets verdachts in het restaurant gezien zouden hebben, werden door de rechters niet als sterk genoeg bewijs beschouwd. De advocaten van de zes, Geert-Jan Knoops en Joost Loevendie, hebben laten weten dat de zes in hoger beroep gaan.
Roofmoord
In juli 1993 werd Tim Mui Cheung, ofwel 'Oma Mok' dood aangetroffen in de keuken van het Chinese restaurant 'Peacock' in Breda, het restaurant van haar zoon. De gokkast bleek leeg te zijn geroofd en ook de sieraden van Cheung waren ontvreemd, dus kreeg de moordzaak de stempel 'roofmoord'. De moord leidde tot veel ophef (zie foto), zeker binnen de Chinese gemeenschap in ons land. Ook al werden de Zes van Breda veroordeeld, ernstige twijfels over de schuldvraag bleven altijd bestaan. Het gerechtshof van Den Haag heeft die twijfels nu ontkracht: de zes blijven schuldig. Ze hoeven niet terug de cel in, want hun straffen hebben ze al lang en breed uitgezeten. De mannelijke veroordeelden, Abdeslam T., Anil B. en Achmed L., zaten, na hoger beroep, tien jaar vast en de vrouwelijke veroordeelden kregen tot twee jaar cel, vanwege medeplichtigheid.
De kans dat de Zes van Breda eerherstel krijgen, is met deze uitspraak weer wat kleiner geworden. We zullen de zaak blijven volgen.