Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De moeder aller ontvoeringen

Ontvoering, zelfst.naamw. – Het, tegen iemands zin, wederrechtelijk verplaatsen van een persoon.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Ontvoering, zelfst.naamw. – Het, tegen iemands zin, wederrechtelijk verplaatsen van een persoon. Panorama onderzoekt enkele van de bekendste ontvoeringen uit de recente geschiedenis. In Nederland én daarbuiten. Als laatste in de reeks: Freddy Heineken.

Een laatste klapper

Donderdagavond 31 december 1981. Op de eerste verdieping van een pand aan de Van Hallstraat 99 in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt luiden drie mannen het nieuwe jaar in. Cor 'Flipper 'van Hout (24) is samen met Willem 'De Neus' Holleeder (23) en Frans 'Stekel' Meijer (28) aanwezig in het appartement. De vriendenclub telt nog een vierde lid, maar Jan 'De Poes' Boellaard (29) zit in een vliegtuig.

De mannen zitten al hun halve leven in de Amsterdamse onderwereld. Vecht­- en schietpartijen, afpersingen en roofovervallen, maar de gestolen miljoenen vliegen er net zo hard weer uit. De vrienden zinnen op een laatste financiële klapper om daarna met boevenpensioen te gaan. En waar maak je meer winst mee dan met een ontvoering? De nooit gepakte kidnappers van zakenman Maup Caransa in 1977 gingen er zonder problemen met miljoenen guldens vandoor.

Caransa nog een keer pakken is onmogelijk, die leeft onder permanente bewaking. De naam Albert Heijn passeert de revue, maar de groep twijfelt over de financiële armslag van het supermarktconcern. Anton Dreesmann, directeur van warenhuis Vroom & Dreesmann, Piet van Doorne van vrachtwagenbedrijf DAF, Philips-­topman Wisse Dekker zijn ook opties. Oud­-premier Joop den Uyl valt vrijwel direct af (“Straks zeggen ze nog: hou hem maar”).

Wanneer Van Hout de naam Freddy Heineken dropt, is vooral Willem Holleeder dolenthousiast. Zijn vader Willem Holleeder senior was jarenlang in dienst bij de biermagnaat, maar is enkele maanden eerder na dertig jaar trouwe dienst op straat gezet. Holleeder senior is al jaren alcoholist en heeft losse handjes thuis en De Neus legt de schuld hiervan bij de brouwerij. Hij weet de anderen te overtuigen dat ze hun doelwit hebben gevonden. Hierna beginnen ze aan hun gewaagde plan dat zou uitgroeien tot dé misdaad van Nederland: de ontvoering van Freddy Heineken.

Lees ook ons dossier over Willem Holleeder

Operatie Heintje

'Operatie Rolls­Royce' of 'Operatie Heintje' vereist denkwerk, tijd en geld. Het viertal steekt 100.000 gulden van hun geroofde geld in het plan. Een locatie om de bierbaas onder te brengen hebben ze al. Boellaard laat op het terrein van zijn timmerbedrijf Jadu in het Westelijk Havengebied op industrieterrein De Heining een 42 meter lange Romneyloods plaatsen. Aan de achterzijde bouwt hij een blinde muur met daarachter twee geluiddichte cellen. De cellen zijn van buitenaf onzichtbaar en het valt niemand op dat de ruimte vier meter korter is gemaakt.

Later voegt de groep Martin 'Remmetje' Erkamps (18) toe aan het team. Erkamps is de halfbroer van Van Hout en krijgt de taak om een aantal auto's te stelen die later bij de ontvoering gebruikt worden. Een mogelijke zesde betrokkene is Rob Grifhorst (32), oprichter van klusbedrijf De Bouwvakker (het latere Praxis), maar zijn mogelijke rol is nooit helemaal duidelijk geworden.

Het originele plan is om Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer te ontvoeren bij zijn villa De Ark, net buiten Noordwijk. Diverse malen zitten Van Hout en Holleeder op een bankje bij het landgoed te wachten totdat de donkergroene Cadillac Fleetwood van Heineken naar buiten rijdt. Boellaard en Meijer zitten vlakbij in gereedstaande wagens klaar om de Cadillac vast te rijden. Maar Heineken geeft keer op keer niet thuis. Na de vijfde mislukte poging besluiten de mannen hun vizier op het Heinekenconcern in Amsterdam te richten.

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete artikel over de moeder aller ontvoeringen? Je vindt het verhaal van onze verslaggever Dennis de Vos in editie 35 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het magazine ook via onze site bestellen of op Blendle lezen.