Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

In de greep van de Boston Strangler

Er zijn weinig zaken die een stad zó in zijn greep houden als de aanwezigheid van een seriemoordenaar. In de...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Er zijn weinig zaken die een stad zó in zijn greep houden als de aanwezigheid van een seriemoordenaar. In de jaren zestig terroriseert een man de Amerikaanse stad Boston en verkracht en wurgt er dertien vrouwen. Het gruwelijke verhaal van de Boston Strangler...

In de betrekkelijk korte periode tussen 14 juni 1962 en 4 januari 1964 zijn mensen in en rond de Amerikaanse stad Boston, Massachusetts in de ban van een reeks gruwelijke moorden. De slachtoffers komen uit alle lagen van de bevolking: rijk/arm, wit/donker, tiener/bejaard. Ze hebben wel enkele dingen gemeen: ze zijn vrouw, ze hebben hun latere moordenaar vrijwillig de woning ingelaten, ze zijn seksueel misbruikt én vervolgens vrijwel allemaal door wurging aan hun eind gekomen. Lange tijd staat de politie voor een raadsel. Wie is deze sinistere sociopaat die de straten van Boston afstruint en miljoenen mensen in angst houdt? Wie is de Boston Strangler?

De eerste moord

Donderdagavond 14 juni 1962. Anna Slesers, een 55­-jarige immigrante uit Letland, stapt na een lange werkdag in een naaiatelier haar eenvoudige woning op 77 Gainsborough Street binnen. Anna is vijf jaar eerder naar Amerika geëmigreerd en woont alleen in het bakstenen appartement op de derde verdieping. Haar man is tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven gekomen en haar 23­-jarige zoon Juris woont op zichzelf, maar zal zijn moeder later die avond ophalen om naar een herdenkingsdienst voor oorlogsslachtoffers te gaan. Ze maakt snel iets te eten klaar en gaat in bad.

Niet veel later gaat de deurbel en in de veronderstelling dat haar zoon vroeg is, stapt ze uit het badwater, slaat een ochtendjas om zich heen, knoopt deze met het koord dicht en opent de deur. Voor haar staat een lange, donkerharige man die zichzelf introduceert als een onderhoudsmonteur die gebeld is omdat er iets in haar woning gemaakt moet worden. Omdat het appartementencomplex waar Anna woont gerenoveerd wordt, ruikt ze geen onraad en laat ze de man binnen.

Een uur later klopt Juris op de deur van het huis van zijn moeder, maar ze doet niet open. Na nog een aantal keer kloppen en roepen trapt hij de deur open. De woonkamer is een puinhoop; kastjes zijn opengetrokken en er liggen spullen op de grond. Juris rent door het huis op zoek naar zijn moeder en vindt haar niet veel later dood op de grond van de badkamer. Haar blauwe badjas hangt halfopen en het koord is in een strik stevig om haar nek geknoopt. Ze heeft een klap op haar hoofd gehad en ligt in een plas bloed. Haar lichaam vertoont sporen van seksueel misbruik.

Wanneer agenten ter plaatse verschijnen, gaat men uit van een uit de hand gelopen inbraak. Agenten speuren de woning vluchtig af op vingerafdrukken, maar concluderen al snel dat de inbreker waarschijnlijk handschoenen droeg. Een van de rechercheurs schrijft een flinterdun rapport en stopt dit in het archief. Boston is een grote stad met ruim 700.000 inwoners en de politie komt tijd en handen tekort om zaken serieus te onderzoeken. Een uit de hand gelopen inbraak staat laag op de prioriteitenlijst. Het blijkt een pijnlijke fout, want de man die Anna Slesers heeft gewurgd zal snel weer van zich laten horen. Nog twaalf keer zelfs...

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete verhaal van onze redacteur Dennis de Vos? Je leest het in editie 38 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het magazine ook via onze website bestellen of op Blendle lezen.