Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hoe Zit Dat? In extase door een pilletje

Tijdens een avond stappen een xtc-pil slikken? Lees dan snel door, dan weet u tenminste waar u aan begint... Een GRATIS...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Tijdens een avond stappen een xtc-pil slikken? Lees dan snel door, dan weet u tenminste waar u aan begint... Een GRATIS voorstukje van het artikel in de Panorama van deze week.

Medisch bijproduct

De Duitse farmaceutische reus Merck doet eind negentiende eeuw onderzoek naar medicijnen die bloed sneller laten stollen. Een van de belangrijkste stoffen die ze daarbij bestuderen is het zogenaamde hydrastinine, een goedje dat onder andere in Canadese geelwortel zit. Omdat die plant niet veel voorkomt en de kosten om hydrastinine te destilleren steeds hoger worden, zoekt men naar alternatieven. In 1911 probeert de Duitse chemicus Anton Köllisch het vervangende stofje 3-methylhydrastinine in het lab na te maken. Tijdens dat proces, het zogenaamde synthetiseren, verandert de stof in 3,4-methyleendioxymethamfetamine, of MDMA. Köllisch heeft nog geen idee wat hij met het nieuwe spul aanmoet, maar Merck besluit de stof toch te patenteren.

Vervolgens blijft MDMA door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog - waarbij Köllisch in de loopgraven om het leven komt - decennialang op de plank liggen. Het duurt uiteindelijk tot eind jaren zestig voordat de Amerikaanse onderzoeker Alexander Shulgin ontdekt dat het middel ook uitstekend werkt als partydrug. Het helpt daarbij enorm dat hij zijn ontdekking doet in San Francisco, de bakermat van flower power. Hippies omarmen de drug al snel hierna. De werkzame stof MDMA gaat in tabletten die op de markt komen als xtc, een afkorting van Ecstasy, Engels voor extase.

Lees ook: Hoe Zit Dat? Steek er nog één op!

Gewichtig goedje

Een xtc pil weegt gemiddeld net iets meer dan 300 milligram en bevat in 2007 gemiddeld ongeveer 80 mg MDMA. Ervaren gebruikers zeggen dat het effect het prettigst is bij ongeveer 1.2 mg MDMA per kilo lichaamsgewicht. Stel dat u tachtig kilo weegt, dan zou ongeveer 96 mg dus voor het beste effect zorgen. De laatste jaren zien we de hoeveelheid MDMA per pilletje opvallend genoeg enorm stijgen. Een xtc-pil bevat nu gemiddeld 135 mg MDMA en er zijn zelfs pillen bekend die 250 mg van de werkzame stof bevatten. Waarom deze stijging is ontstaan is onbekend, een (te) hoge dosis MDMA maakt gebruikers niet gelukkiger maar juist minder sociaal en meer in zichzelf gekeerd. Mogelijk is dit gedaan omdat gebruikers tegelijkertijd vaak ook alcohol drinken en dat heeft weer een remmend effect op de werking van MDMA.

Lees ook: Hoe Zit Dat? Wij willen gokken!

Lees het in Panorama

Benieuwd naar de complete Hoe Zit Dat over xtc? Je vindt het artikel van onze verslaggever Dennis de Vos in edtie 43 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het magazine ook via onze site bestellen of op Blendle lezen.