Door: Martijn Haas
Misdaad

Wapen van de week: het mes

Het mes is vandaag een prima Wapen van de Week. En wel omdat zich het afgelopen weekeinde drie ernstige steekincidenten...

Het mes is vandaag een prima Wapen van de Week.

En wel omdat zich het afgelopen weekeinde drie ernstige steekincidenten hebben afgespeeld op vaderlandse bodem. Waarbij we er even voor het gemak van uitgaan dat hierbij messen zijn gebruikt, al moet onderzoek dat uiteraard nog uitwijzen.

Er was de steekpartij in Purmerend. De getroffen persoon zou nog in leven zijn na een geslaagde spoedoperatie, zo meldt Misdaadjournalist.

Er was de dodelijke steekpartij in Berlicum. Hier.

En er was de dodelijke steekpartij in Reutum. Hier

Mag je eigenlijk een mes op zak hebben als je uitgaat? Dat is de vraag die we hier in het kader van deze rubriek gaan beantwoorden.

Wetgeving omtrent wapens en messen valt in Nederland onder de Circulaire Wet Wapens en Munitie. 

In Artikel 2 hiervan vinden we informatie omtrent de wetgeving voor (zak)messen. Deze is op dit gebied in 2012 voor het laatst geüpdatet.

De wetgever heeft de wapens ingedeeld in verschillende categorieën, met verschillende bepalingen. Niet alle messen vallen echter in een categorie. Voor messen die niet in een categorie vallen gelden in principe geen bepalingen. 

Wat mag je niet bij je dragen als je de kroeg in gaat? Dat lezen we hier. Dat zijn: valmessen, stiletto's en vlindermessen. Andere opvouwmessen indien het mes meer dan een snijkant heeft en de lengte langer dan 28 centimeter is.

Verder ook verboden: Valmessen en Baltische messen, degens, zwaarden, bajonetten, werpmessen.

Wat mag je wel bij je hebben? Tja, een Zwitsers zakmes, en een klein keukenmes, een broodmes. Dat werk. Het is ook niet verboden om een zwaard mee te dragen als het goed ingepakt is, en als het reisdoel, bijvoorbeeld een tentoonstelling, helder is. 

Let op: wie dat 'legale mes' vervolgens gebruikt om een ander iets aan te doen, die is net zo strafbaar als degene die een niet legaal mes bij zich draagt en daarmee een ander iets aan doet. 

Voor de duidelijkheid: De Nederlandse wetgeving zegt helemaal niets over messen met lemmetvergrendeling, éénhandig te openen messen of messen die snel te openen zijn. Er zijn landen waar dat wel het geval is. Let dus wel op als je naar het buitenland gaat.

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws