Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De vergeten moord op Chris Boelsen: speelde de gokbaas te hoog spel?

Als gokbaas genoot Chris Boelsen (38) een zekere reputatie in de Rotterdamse onderwereld. Maar in januari 1989 werd hij...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Als gokbaas genoot Chris Boelsen (38) een zekere reputatie in de Rotterdamse onderwereld. Maar in januari 1989 werd hij opgewacht in een donkere steeg en doodgeschoten. Was hij te loslippig geweest over de grote geldbedragen waarmee hij over straat ging? Of speelden er conflicten in het gokcircuit? Een Cold Case Team hoopt op een doorbraak.

Rotterdam, de nacht van zaterdag 7 op zondag 8 januari 1989. Het is zwaarbewolkt, maar droog en de temperatuur is bij vier graden blijven steken. Om 00.28 uur precies krijgt surveillancewagen RT302 de oproep om zich met 'gepaste spoed' naar de Berkelstraat ter hoogte van pand nummer 22 te begeven. Amper een paar minuten later zijn de agenten ter plaatse in de oude volkswijk, waar ze worden opgewacht door een geëmotioneerde getuige die hen meeneemt naar een hofje achter een flatgebouw.

Lees ook: wat is het geheim van de criminele overlevers?

Daar, onderuitgezakt tegen een regenpijp, ligt in het zwakke schijnsel van een straatlantaarn een man met een bloedende wond. Hij is bij kennis, maar daar is ook alles mee gezegd. Want als het slachtoffer niet veel later in een ambulance wordt geschoven, is er eigenlijk al geen redden meer aan. Nog voordat de wagen bij het Dijkzicht Ziekenhuis is aangekomen geeft de ambulancebroeder door dat het slachtoffer is overleden. Oorzaak: een inwendige slagaderlijke bloeding ten gevolge van een schotwond, zo zou later blijken.

Kansen op doorbraak

Ruim een kwarteeuw later is het nog altijd een raadsel wie in die winternacht de 38-jarige gokbaas Chris Boelsen uit Capelle aan den IJssel heeft doodgeschoten. Aan de inspanningen van de Rotterdamse recherche heeft het in ieder geval niet gelegen. Talloze mensen werden gehoord, vele telefoongesprekken werden afgetapt en tientallen tips werden tot in detail nageplozen. besteedde aandacht aan de zaak en ook de kranten volgden de ontwikkelingen op de voet. Twee keer leidde het grootschalige onderzoek tot een aanhouding, maar in beide gevallen ging de verdachte vrijuit. Inmiddels ligt het zeven ordners tellende dossier bij het Cold Case Team van de politie Rotterdam-­Rijnmond. Want volgens teamleider René Bergwerff zijn er 27 jaar na dato nog wel degelijk kansen op een doorbraak.

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete verhaal van misdaadverslaggever Henk Strootman? Lees dan de Panorama die deze week in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of je leest het magazine op Blendle.