Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wereldwijde computerstoring legt organisaties en bedrijven plat, wat is er aan de hand?

Een computerstoring bij Windows veroorzaakt niet alleen chaos in het buitenland, ook Nederlandse ziekenhuizen, Schiphol, ministeries en andere bedrijven en instanties worden geraakt. Wat is er aan de hand?

Computerstoring

Luchthavens in Duitsland, Ierland Australië en India melden computerstoringen en annuleren vluchten. De Daily Mirror spreekt zelfs van een 'vliegveldhel' op dit moment. Ook de Britse spoorwegen, McDonalds' en talloze andere bedrijven in het buitenland lijken problemen te ondervinden van wat wordt beschreven als een 'wereldwijde computerstoring'. Het noodnummer (911) in sommige delen van de Verenigde Staten is zelfs niet bereikbaar. De Australische overheid heeft zelfs een crisisberaad ingepland wegens de problemen. Kortom, niemand niemand lijkt te ontkomen aan de digitale ramp.

Ook Nederland is getroffen. Zowel Schiphol als Eindhoven Airport is geraakt. Evenals ziekenhuizen - operaties en andere ingrepen kunnen niet doorgaan - het Ministerie van Buitenlandse zaken het UWV, het openbaar vervoer - Utrechtse bussen kunnen geen contact krijgen met de verkeersleiding - en talloze andere bedrijven en instanties. Veel computers die worden opgestart tonen een foutmelding. Maar wat is er nou precies aan de hand?

Windows en Crowdstrike

Veel media spreken van een Windows-storing. Het bedrijf van miljardair Bill Gates is naar verluidt de bron van de problemen. Maar eigenlijk lijkt de werkelijke oorzaak van de chaos te liggen bij Crowdstrike, een zeer grote speler op het gebied van cybersecurity. Het bedrijf heeft veel grote klanten.

Door een update in het beveiligingssysteem van Crowdstrike lijken Windows-systemen nu te crashen. Het ging om een automatische update. De computers die geraakt zijn starten niet op en zien een blauw scherm met wat tekst. Veel websites liggen daardoor plat. Het is niet duidelijk of het probleem snel te verhelpen valt, maar het einde lijkt zeker nog niet in zicht.

In Nederland wordt de boel nauwlettend in de gaten gehouden door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Zij doen onderzoek naar de oorzaak, maar proberen ook in de smiezen te houden waar er in Nederland serieuze problemen zouden kunnen ontstaan.

Nieuws
  • de Telegraaf, AD
  • NL Beeld / Patrick van Emst