Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Ilonka B. gaat 18 jaar de cel in voor gruwelijke bijlmoord

De vrouw uit het Gelderse Elst leidde na de moord nog maandenlang 'een gewoon leventje'. Terwijl haar partner in de kruipruimte lang.

Ilonka B.

De rechtbank heeft Ilonka B. schuldig bevonden aan de moord op haar partner Willem. Dit gebeurde op dinsdag 26 maart. De 57-jarige vrouw verdwijnt voor 18 jaar achter tralies - zo'n 4 jaar langer dan de officier van justitie begin maart eiste tegen B.

Dat heeft onder meer te maken met het feit dat het gaat om een 'zeer heftig levensdelict', aldus de rechter tijdens het uitspreken van het vonnis. Ilonka B., die volledig toerekeningsvatbaar is verklaard, was tijdens de uitspraak niet aanwezig in de rechtbank in Arnhem. Willems familie wel. Zij reageerden 'zichtbaar opgelucht en geëmotioneerd' op de straf, zo schrijft De Gelderlander.

Willems verdwijning

Maar wat heeft er zich nou precies voorgevallen tussen Ilonka en Willem? Vanaf 16 september 2022 was Ilonka's partner Willem spoorloos verdwenen. Zijn familie en vrienden hoorden niks van hem en begonnen zich zorgen te maken. Ilonka B. was zelf ook verbaasd, zo deed ze voorkomen. Volgens haar was Willem in een auto met Belgisch kenteken gestapt en met de noorderzon verdwenen. Zijn familie had echter zware twijfels bij Ilonka's verhaal. Willem had immers belangrijke spullen achtergelaten. Denk aan een rijbewijs, ID-kaart, telefoon.

Toch bleef Ilonka bij haar verhaal. Bij de buren had ze zelfs aangegeven dat ze hem 'zo miste'. Dit hield haar echter niet tegen om in de maanden na Willems verdwijning her en der een terrasje te pakken. Alsof er niks aan de hand was.

Een gruwelijke ontdekking

Des te groter was de schok toen de recherche op 23 mei 2023 de woning van Ilonka binnenviel. Aanleiding zou een verschrikkelijke stank zijn die in de buurt rondhing. De buren kregen zelfs last van een heuse vliegenplaag. Eenmaal binnen in Ilonka's woning vonden agenten de bron van die geur: Willems lichaam. Zijn stoffelijk overschot werd aangetroffen in de kruipruimte van de woning. Hij bleek door grof geweld om het leven te zijn gekomen.

In de periode erna werd duidelijk dat Willem met een bijl is omgebracht. Hij is meermaals op zijn hoofd geslagen met een hakbijl, die een week voor het gruwelijke feit door Ilonka was aangeschaft.

Koelbloedige moord

Ilonka stelde tijdens de strafzaak dat ze 'stelselmatig' door Willem werd verkracht. Ook op de ochtend van 16 september 2022. Tijdens het vermeende geweld zou ze iets hards - de bijl - gevoeld hebben onder Willems kussen, en dit gepakt en gebruikt hebben. Maar al het bewijs in de zaak duidt ergens anders op, namelijk op een koelbloedige, uitgedachte moord. Ze bracht hem om het leven en vernietigde bewijsmateriaal.

De rechtbank rekent het Ilonka B. ook aan dat ze na de moord het lichaam verborg in de kruipruimte en 'gewoon' haar leventje leidde. Maandenlang, welteverstaan.

Of B. in hoger beroep gaat tegen de uitspraak, moet nog blijken. Ze heeft 2 weken de tijd om die beslissing te nemen.