Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Het lijk van Willem lag maanden in de kruipruimte bij zijn ‘liefde’ Ilonka B.

Hij was een tijdje weg, zei ze. Bij iemand in de auto gestapt, zei ze. En hij zou wel weer terugkomen. Erg ongerust leek Ilonka B. uit Elst niet te zijn nadat haar partner Willem plotseling van de aardbodem was verdwenen. Buurtbewoners zagen haar vrolijk door het dorp lopen en gezellig op terrasjes zitten. Intussen begon het onheilspellend te stinken onder haar woning. En inmiddels, maanden na de mysterieuze verdwijning, weten we waarom. 

Willem van de Brink

Het Colosseum in het Gelderse Elst is een rustige straat, zoals er talloze zijn in Nederland. Aan de ene kant keurige nieuwbouwhuizen met voor de deur haakse parkeerplaatsen, aan de andere kant een open veld met een weids uitzicht. De meeste mensen in de huurwoningen leiden een rustig en tevreden leven. Er is hier in het Overbetuwse dorp met ruim 22.000 inwoners doorgaans weinig narigheid. Het duurt dan ook even voordat men aan het Colosseum doorheeft dat zich op nummer 69 iets gruwelijks heeft afgespeeld. Eigenlijk valt het kwartje pas echt op dinsdag 23 mei dit jaar, als de politie rond 09.30 uur blauwe schermen plaatst voor de woning en leden van de Forensische Opsporing druk in en uit lopen.

Het tafereel zorgt voor een aha-momentje bij een directe buurvrouw. Maanden eerder, in oktober 2022, was haar al een sterke en verontrustende ontbindingsgeur opgevallen in en rond haar huis. Maar waar ze ook zocht, de oorzaak had ze nergens kunnen vinden. In diezelfde periode hadden ook talloze vliegen de weg gevonden naar haar woning. De dikke blauwglanzende beesten vlogen massaal zoemend tegen de ramen, wat de buurvrouw deed vermoeden dat zich ergens het kadaver moest bevinden van een beest dat bijvoorbeeld klem was komen te zitten.

Het Colosseum in Elst. Een rustige straat, zoals er zo veel zijn in Nederland.

Uiteraard had de vrouw ook de buren aangesproken over de ongemakken, maar die wisten van niets en hadden zo hun eigen zorgen. Buurvrouw Ilonka op nummer 69 bijvoorbeeld, was al sinds september op zoek naar haar partner Willem van de Brink. Hij was op een dag in een auto met Belgisch kenteken gestapt, zo vertelde ze, en niet meer teruggekeerd. “Ik mis hem,” zo had Ilonka haar buren laten weten.

Het huis waar het afschuwelijke drama plaatsvond.

De vermissing had intussen ook bij Willems familie tot ongerustheid geleid. In oktober vorig jaar plaatste een schoonzus daarom op Facebook een oproep, waarin ze haar volgers vroeg om naar de man uit te kijken en haar bericht zoveel mogelijk te delen. “Hij heeft alleen een paar kleren en wat medicijnen meegenomen,” aldus de schoonzus in haar noodkreet. “Zijn telefoon, ID, rijbewijs en bankpas heeft hij thuis laten liggen. We maken ons zorgen omdat we al zes weken niets van hem hebben gehoord.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Het verhaal van Ilonka, over een Belgische auto waar Willem zou zijn ingestapt, ging er bij zijn familie niet in. Het was niets voor hem, althans niet voor de eenvoudige en rustige Willem die zij kenden. Nooit had hij over een dergelijk avontuur gerept, met geen woord. En waarom zou hij enkele belangrijke persoonlijke spullen dan thuis hebben laten liggen?

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • Google Street View E.A.