Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Premium

'Zelfmoordpact' van Kristine en Chen blijkt brute wurgmoord

In deze rubriek staan we stil bij opzienbarende moordzaken uit het buitenland. Dit keer: een moordenaar in Taiwan die met zijn overleden slachtoffer wil trouwen.

Taiwan

Foto boven: slachtoffer Tsai, bijgenaamd Kristine

Het Yingge-district van Taipei, 13 oktober 2022. Rond vier uur ‘s middags belt Chen Baiyan (31) in verwarde toestand met zijn vader. Hij zegt dat hij ‘uit het leven gaat stappen’. Wanneer de politie bij de flat arriveert, is Chens moeder al ter plaatse met een slotenmaker. Ze vinden Chen halfbewusteloos op bed, omringd door pillen. Wanneer Chen zijn ogen opent, doet hij een opmerkelijke bekentenis: “Ik heb een vrouw vermoord, gewurgd.”

Hij geeft de naam en het adres door van Tsai Zixuan (24), of Kristine voor vrienden. Het zegt zijn ouders niks. Chens verhouding met de Maleisische studente is kersvers. Niet veel later kloppen agenten aan bij haar bovenwoning in een drukke winkelstraat aan de andere kant van Taipei. Omdat Kristine niet opendoet, laat de huisbaas de agenten binnen.

Dure etentjes

Daar ligt ze dood op bed, volledig gekleed en onder een dekentje. Behalve de kenmerkende lijkvlekken en wurgsporen rond de hals, vertoont Kristines kleine lichaam geen sporen van geweld. Dat hoeft niet veel te zeggen, menen de rechercheurs. Met haar 38 kilo is ze makkelijk te overmeesteren.

Nadat zijn maag is leeggepompt, blijft Chen vier dagen ter observatie in het ziekenhuis. Politieagenten houden geduldig de wacht bij zijn bed. Zodra de artsen Chen ontslaan, nemen de agenten hem onmiddellijk - geboeid en met een motorhelm op - mee naar het politiebureau.

Chen Po-yen.

Tijdens het verhoor bekent Chen dat hij het slachtoffer na maandenlang corresponderen via Instagram in de week voor haar dood voor het eerst heeft ontmoet. Het klikt kennelijk goed. Volgens Chen hebben ze ‘zes of zeven keer’ de liefde bedreven in de vijf dagen dat ze samen zijn. Tussen de bedrijven door trakteert hij Kristine op dure etentjes. Chen is werkloos, maar heeft genoeg familiekapitaal om zijn nieuwe vlam in de watten te leggen. Maar nadat hij via een tikkie welgeteld 99.999 Taiwanese dollars (een slordige 300 euro) heeft overgemaakt, bekruipt Chen het gevoel dat ze hem ‘uitmelkt’. In de ochtend van 13 oktober 2022 leidt dit tot een ruzie waarbij hij haar, letterlijk, naar de keel vliegt. Met zijn andere hand drukt hij een kussen in haar gezicht. Hij wil Kristine ‘laten schrikken’, maar dan houdt ze plotseling op met bewegen.

Zelfmoordpact

Het lijkt een kant-en-klarebekentenis, maar halverwege het verhoor verandert Chen plotseling van verhaal. Kristine zou depressief zijn geweest en hem gesmeekt hebben haar te doden. “Ze wilde dat ik haar tijdens een vrijpartij in het hart zou steken.” Wanneer Chen aangeeft dat dit hem te ver gaat, komen ze uit op een zelfmoordpact, waarbij hij haar eerst wurgt en daarna een overdosis pillen neem. In de bizarre verklaring vertelt Chen ijskoud dat hij Kristines lievelingsliedjes heeft gezongen om haar te kalmeren tijdens het verwurgen. Ook voor dat tikkie heeft Chen een verklaring, dat was bedoeld voor Kristines nabestaanden, voor de begrafeniskosten.

In een bizarre verklaring vertelt Chen ijskoud dat hij Kristines lievelingsliedjes heeft gezongen om haar te kalmeren tijdens het verwurgen

Volop seksspeeltjes

Bij de herdenkingsdienst in Maleisië hebben Kristines geliefden honderden kraanvogeltjes van origami opgehangen, een kleurrijk eerbetoon aan iemand die bekendstaat als levenslustig en optimistisch. Vriendinnen weten dat Kristine vol plannen zat, om te beginnen het afronden van haar studie communicatie.

Chen Po-yen wordt afgevoerd naar het politiebureau.

Bovendien zijn er geen afscheidsbrieven of andere aanwijzingen gevonden die duiden op zelfdoding. In gesprekken met naasten heeft Kristine voorzichtig haar zorgen geuit over haar kersverse date. Chen is lief, maar ook wat vreemd.
De rommelige woning van de verdachte biedt een interessant kijkje in zijn zielenleven. Naast stapels spirituele cd’s en boeddhistische lectuur vindt de recherche een copieuze hoeveelheid seksspeeltjes, waaronder een ‘levensechte’ love doll. Het leidt tot speculatie in de media dat Chen kickt op wurgseks.

Wanneer de recherche Chens mobieltjes en laptop doorspit, komen er bizarre zoekopdrachten aan het licht. Al voor zijn ontmoeting met Kristine heeft hij gegoogled op termen als ‘Vriendin vermoorden om haar de Boeddha te maken’ en ‘Wat voelt een moordenaar bij het moorden?”

Spookhuwelijk

Toch houdt Chen voor de rechter stug vol aan het ‘zelfmoordpact’ en vraagt Kristines ouders om vergiffenis. “Ik neem mijn volle verantwoordelijkheid voor het verlies van jullie dierbare dochter.” Chen wil het op een traditionele manier rechtzetten in een zogeheten ‘spookhuwelijk’, een oeroud Chinees gebruik waarbij iemand ceremonieel in het huwelijksbootje stapt met een overledene. Vanuit de beklaagdenbank richt hij zich tot Kristines ontredderde ouders: “Ik hoop op uw toestemming voor dit huwelijk. Zodra ik vrij kom zal ik meneer en mevrouw als mijn eigen ouders behandelen.”

Chen zegt dat hij heeft gelogen over de uit de hand gelopen ruzie om de nabestaanden het leed te besparen vanwege het taboe op zelfdoding. Ook op de vraag waarom hij van gedachte is veranderd, heeft Chen een antwoord klaar: “Kristine had me in een droom gevraagd om de waarheid op te biechten.”

De broer van Chai met de as van zijn zus.

De rechter is niet overtuigd en legt Chen in januari van dit jaar levenslang op. Beide partijen gaan meteen in beroep. De verdediging vindt de straf te zwaar. De aanklagers nemen alleen genoegen met de doodstraf.

D-day

Een paar maanden later verschijnt Chen, met kaalgeschoren kop, voor het Hooggerechtshof in Taipei. In zijn tranenrijke getuigenis geeft hij nu volmondig toe dat hij Kristine toch uit woede heeft vermoord en dat er nooit een zelfmoordpact is geweest. De rechter vraagt welke straf hij zelf schappelijk acht. Chen, snikkend: ‘Vijftien jaar of zo, edelachtbare.” Hij wil de kans krijgen om ‘het goed te maken’.

Op 6 juni is het D-day voor Chen. Gelukkig voor hem oordeelt het Hooggerechtshof dat de de doodstraf ‘onredelijk’ is. Aan de andere kant ziet het geen verzachtende omstandigheden waardoor het hof vasthoudt aan levenslange opsluiting.
Voor wie het zich nog afvraagt: Chens verzoek om een ‘spookhuwelijk’ is door de nabestaanden resoluut afgewezen.

Moord in Taiwan

Met bijna 25 miljoen inwoners op een eiland dat qua oppervlakte tussen België en Nederland zit, is Taiwan een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Het aantal moorden in Taiwan is de afgelopen jaren flink afgenomen, van 743 gevallen in 2012 tot 254 in 2022. Daarmee is Taiwan ook qua moordcijfer redelijk vergelijkbaar met de Benelux.

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct