Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Veroordeelde medewerkers zorgboerderij Wedde door fout OM weer op vrije voeten

Een maand geleden werden twee leidinggevenden van voormalig zorgboerderij Aurora Borealis in Wedde nog veroordeeld wegens 'sadistische' mishandelingen van de gehandicapte bewoners. Maar door een blunder van het OM zijn ze nu weer op vrije voeten.

Zorgboerderij

Halverwege juli 2024 kregen twee leidinggevenden van Aurora Borealis, een inmiddels gesloten zorgboerderij in het Groningse Wedde, gevangenisstraffen opgelegd van 5 jaar en 4 maanden. De gehandicapte bewoners werden zowel geestelijk als fysiek mishandeld in de instelling, zo oordeelde de rechtbank. De rechter kreeg een 'sadistische indruk' van de 'vernederende houding' ten opzichte van de kwetsbare slachtoffers.

Op 22 juli, enkele dagen na de veroordeling, werden de voormalig medewerkers vastgezet. En ondanks het feit dat ze beiden in hoger beroep gingen, wilde het OM dat ze vast bleven zitten. Dit wegens de ernst van de feiten en de impact op de slachtoffers en hun omgeving. Sinds 16 augustus lopen de medewerkers echter weer vrij rond.

Fout van het OM

Dit komt door een grove fout van het Openbaar Ministerie, zo schrijft de Telegraaf vandaag. Het OM heeft een verzoek om de voorlopige hechtenis te verlengen simpelweg te laat ingediend. Het gerechtshof heeft daarom het verzoek afgewezen. Justitie meldt dat "dit nieuws voor de familie van de slachtoffers heel vervelend is om te horen".

Undercoveroperatie

De misstanden op Aurora Borealis kwamen aan het licht na een undercoveroperatie van Alberto Stegeman, voor zijn SBS-programma Undercover in Nederland.

Op de undercoverbeelden van Alberto Stegeman, is onder meer te zien dat iemand een wasmand over zijn hoofd geduwd krijgt, waardoor hij een bloedneus oploopt.

Een van de medewerkers vertelt ook over eerdere mishandelingen: "Als je hem gewoon een klap op zijn bek geeft, dan weet hij waar de grens ligt", aldus de man in het fragment over een gehandicapte cliënt. "Gewoon een klap om zijn oren als hij niet luistert. Gewoon een vuile luier op zijn hoofd duwen. Hij scheet steeds in zijn broek, dat heb ik hem toen afgeleerd."

De medewerkers van de zorgboerderij bleken de bewoners stelselmatig te vernederen en te mishandelen. Zo is er eens iemand met pindakaas ingesmeerd en door een hond afgelikt. Andere bewoners kregen zeep in de mond gespoten, urine over zich heen gegooid of werden onder de ijskoude douche gezet als ze niet stil wilden zijn.

Tv-kijkers gruwelden van de schokkende verborgen camerabeelden die in Undercover in Nederland te zien waren. Een deel van hen vormde een boze menigte en ging verhaal halen bij de medewerkers, wat leidde tot een opstootje bij Aurora Borealis. De zorgboerderij werd kort na de uitzending door de politie gesloten.

Misdaad
  • NOS, de Telegraaf
  • Google Streetview