Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Weer keiharde blunder OM? 'Adres kroongetuige naar verdachte gestuurd'

Het Openbaar Ministerie heeft een 'levensgevaarlijke blunder' gemaakt door de recente locatie van een kroongetuige openbaar te maken. Dat schrijft onderzoeksplatform Follow the Money.

Blunder OM

Door een fout zou het OM een document met daarin de adresgegevens van kroongetuige Nidal S. hebben overhandigd aan een verdachte in een moordzaak. 'Een levensgevaarlijke blunder', aldus Follow The Money (FTM), dat aangeeft dat het om een 'recente locatie' van de kroongetuige gaat.

Het AD meldt dat Nidal S., de kroongetuige in kwestie, een ex-crimineel is, die in 2016 een deal sloot met politie en justitie. Hij is naar eigen zeggen klaar met het criminele leven en stelt informatie te hebben over drie moordzaken.

In een reactie op het FTM-artikel laat het OM weten dat het om een oud adres gaat waar Nidal S. inmiddels niet meer verblijft. Er zijn volgens het Openbaar Ministerie dus geen "additionele veiligheidsmaategelen" getroffen en er is "niks bijzonders gebeurd", zo valt te lezen op het onderzoeksplatform.

Blunder

Nidals advocaat Peter Schouten is het daar niet mee eens. Hij is woedend. "Dit is een blunder en bovendien heel erg onverantwoord. Het Openbaar Ministerie trekt te pas en te onpas de veiligheidskaart", zegt hij tegen FTM. "Alle informatie die het Openbaar Ministerie in dit geval heeft gelekt, is risicovol."

Volgens Schouten kunnen criminelen ook met een oud adres schade aanrichten, omdat ze dit als 'startpunt' voor hun zoektocht kunnen gebruiken.

Opnieuw de fout in

Peter Schouten nam samen met Onno de Jong tot halverwege maart van dit jaar ook de verdediging van Marengo-kroongetuige Nabil B. voor zijn rekening. En ook in die zaak zijn er grove fouten gemaakt, concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een keihard rapport.

In het stuk viel te lezen dat er structureel fouten zijn gemaakt door de overheid in het beschermen van drie personen die uiteindelijk geliquideerd werden: de broer van Marengo-kroongetuige Nabil B., kroongetuige-advocaat Derk Wiersum en misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Vandaag debatteert de Kamer over het rapport van de Onderzoeksraad over de beveiliging van personen in Nederland.

Misdaad
  • Follow The Money, AD
  • NL Beeld / Proshots