Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Fruithandel

Het Openbaar MISterie: Kapitale blunders van justitie leidden zelfs tot moorden

Het lekken van geheime adressen, het geklungel rond kroongetuige Nabil B. en natuurlijk die gênante vertoning in de zaak van Richard de Mos. Het Openbaar Ministerie neemt anderen de maat, maar heeft vaak zijn eigen zaakjes totaal niet op orde. Een bloemlezing uit het repertoire aan blunders. 

HET LEKKEN VAN 300 NAMEN EN ADRESSEN
“Beste William, bij dezen laten wij jou weten dat we jou en Ben persoonlijk aansprakelijk stellen voor het verlies van onze handel. Jullie krijgen een boete van 1,2 miljoen euro. Wij weten inmiddels veel over jullie familie. Je krijgt drie dagen de tijd om te beslissen. Als er niet betaald wordt, zullen wij op korte termijn een willekeurige medewerker van De Groot Fresh Groep liquideren.”

Dit sms-bericht komt op 26 mei 2019 binnen op de telefoon van William de Groot, samen met zijn broer Ben de eigenaar van fruitbedrijf De Groot in het Gelderse dorp Hedel. Een paar dagen eerder treffen medewerkers tussen de kartonnen dozen met bananen onverwacht een enorme berg cocaïne aan. Het gaat om maar liefst 400 kilo, met een straatwaarde van 30 miljoen euro. Het fruitbedrijf waarschuwt de politie, die de drugs in beslag neemt en vernietigt. De drugsbazen voor wie de cocaïne bedoeld was, voelen zich bestolen en persen de eigenaren af. Maandenlang worden de directie en hun naasten in vakantiehuisjes ondergebracht. Maar de grootste ellende begint pas wanneer het Openbaar Ministerie een enorme blunder begaat. Personeelsgegevens die relevant zijn in het onderzoek omdat ze nodig zijn voor een dreigingsinschatting, belanden per ongeluk in het strafdossier.

In de Arnhemse rechtbank staan de verdachten van de afpersing terecht.

Zodoende komen de adressen van ruim 300 mensen die ooit voor De Groot hebben gewerkt in handen van de afpersers. En die weten daar wel raad mee. Al snel volgen de incidenten elkaar in ramp tempo op. Bij de woning van een van de directieleden van de fruithandel vindt een krantenbezorger een op scherp staande handgranaat. De voordeur van een huis van een medewerker in Hedel wordt in brand gestoken. Twee huizen in Kerkdriel worden beschoten. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. In totaal worden er, verdeeld over twee golven, in de herfst van 2020 en in de lente van 2021, maar liefst vijftien aanslagen gepleegd. Met dank aan het OM.

Hoe luidt de reactie van het Openbaar Ministerie?
Het OM gaat direct na het lekken van de adressen diep door het stof, maar zegt ook: “Er zijn nooit aanwijzingen geweest dat er mensen direct gevaar liepen, en ook nu is dat niet het geval.” Dat kunnen we met terugwerkende kracht gerust de volgende blunder noemen. Binnen een paar weken wordt pijnlijk duidelijk dat iedereen op de lijst een potentieel doelwit is en ziet de politie zich genoodzaakt een beveiligingsoperatie van ongekende proporties op te tuigen.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Hoe loopt het af?
Vijf personen worden veroordeeld, onder wie hoofdverdachte Ali G. Voor het geven van de opdracht voor de reeks aanslagen krijgt hij een gevangenisstraf van negentien jaar en tien maanden aan zijn broek. Tegen die uitspraak, en tegen die van vier andere verdachten, gaat het Openbaar Ministerie in hoger beroep. Die zaak loopt nog.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.