Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Justitie probeert blunder weg te poetsen

Het Openbaar Ministerie eiste in 2021 achttien jaar celstraf voor Samir el Y. voor het doodschieten van Bas van Wijk. Maar vanwege administratief geblunder kwam El Y. er vanaf met negen jaar. Die vormfout probeert het OM nu alsnog uit te gummen.

Samir el Y.

Binnen een dag na het vonnis ging het OM in 2021 al in beroep. Negen jaar celstraf werd veel te mager gevonden voor het doodschieten van de 24-jarige Bas van Wijk (foto onder).

Met zijn vrienden genoot hij van een zomerse dag in 2020 op een Amsterdams strand, tot Samir el Y. de boel kwam verpesten. Hij had het gemunt op het horloge van een vriend van Van Wijk, hij zal vast niet hebben gezien dat de Rolex nep was. Van Wijk probeerde de boel te sussen, maar daar was El Y. niet van gediend. Met twee schoten bracht hij Van Wijk om het leven.

Bas van Wijk.

“Een vuurwapen meenemen naar een drukke recreatieplek is onbegrijpelijk,” zei de aanklager vorige week in de rechtbank van Amsterdam. Daar moest het OM dus in de herkansing, want een maand vóór het vonnis uit 2021 had het de tenlastelegging veranderd. Bij de verdenking van ‘gekwalificeerde doodslag’ ontbrak de plaats en datum van de schietpartij. Dat deel van de verdenking kon de rechter daarom niet behandelen, het minder zware ‘doodslag’ bleef over.

Het OM hoopt dat El Y. nu alsnog een gepastere straf krijgt. De nieuwe eis luidt: zestien jaar cel en tbs met dwangverpleging. De aanklager acht El Y. verminderd toerekeningsvatbaar, vandaar die twee jaar minder. “Het is nooit mijn bedoeling geweest, ik begrijp dat jullie me haten,” zei El Y. tegen de nabestaanden. “Ik hoop dat jullie me op een dag kunnen vergeven en verder kunnen met jullie leven.”

Misdaad
  • ANP, PRO SHOTS