Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Ophef over vrouwen bokswedstrijd Olympische Spelen: 'Sta je tegenover een kerel'

Op X gaat het los over het gevecht tussen de Italiaanse Angela Carini en de Algerijnse Imane Khelif. Ook eigenaar van het platform, Elon Musk, reageert. 

Imane Khelif

Rechts op de foto: Imane Khelif.

De Olympische Spelen zijn in volle gang en donderdag was het de beurt aan de Italiaanse Angela Carini om de boksring in te stappen tegen de Algerijnse Imane Khelif. Echter duurde dit potje vrij kort, want na 46 seconde gaf de Italiaanse al op na een flinke stoot in haar gezicht. Carini was er zichtbaar kapot van na afloop.

'Transgendervrouw'

Er is veel ophef ontstaan na de korte bokswedstrijd, want Khelif - die de pot won - zou geboren zijn als een intersekse-persoon. Dat houdt in dat iemand geboren is met beide geslachtsdelen, beschikt over XY-chromosomen en een hoog testosterongehalte heeft.

In het land waar Imane Khelif vandaan komt zou het verboden zijn om een geslachtsverandering te ondergaan.

Toch zien de meeste mensen op X de intersekse-bokser gewoon aan als 'man' en dus als 'transgendervrouw'. Volgens de twitteraars was er hierdoor ab-so-luut geen sprake van eerlijke pot. Het regent dan ook bakken aan kritiek over het feit dat Khelif het überhaupt op mocht nemen tegen Angela Carini.

Reactie van een transvrouw

YouTuber Melissa Kampers, die zelf transgendervrouw is, reageert: "Ondanks de operaties en hormonen is de realiteit dat ik nooit een biologische vrouw kan zijn." Volgens Kampers een pijnlijk punt, maar wel iets waar je eerlijk over moet zijn.

"Dat betekent dat sommige dingen gewoon niet gaan werken zoals je dat graag zou willen. Helaas pindakaas. Life sucks, deal with it."

De YouTuber is van mening dat je dan moet accepteren dat je niet kan meedoen aan een damessport en vindt dat hier 'onmiddelijk een einde aan gemaakt moet worden.'

Elon Musk

Ook de eigenaar van het platform waar veel kritiek is op de deelname van Khelif laat zich uit over de kwestie. Elon Musk retweet een bericht waarin een twitteraar zegt dat mannen niet in de vrouwensport horen. Waar de hashtag 'ik sta achter Angela Carini' bij wordt gezet met een foto van de Italiaanse.

Musk reageert: 'Absolutely'.

RoddelPraat-presentator Jan Roos voelde ook de behoefte zich uit te laten over het gevecht: "Train je een leven om een gouden medaille te halen sta je tegenover een kerel. Het is te hopen dat woke snel uitsterft."

Khelif niet uitgesloten op de Spelen

Waar de Algerijnse niet welkom was op het WK, doordat ze niet door de geslachtstest kwam, mag ze wel meedoen aan de Olympische Spelen in Parijs.

Ook na alle ophef die is ontstaan mag Khelif de Spelen gewoon afmaken en wordt ze niet uitgesloten. "Iedere sporter heeft het recht om sport uit te oefenen zonder gediscrimineerd te worden. Het IOC beschermt de mensenrechten van alle olympiërs", aldus het IOC in hun verklaring.

Sport
  • NU.nl, Eurosport, X
  • NL Beeld