Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Panorama's winnaar en verliezer van de week

Elke week maakt Panorama een 'winnaar en verliezer van de week' bekend. Deze week: terreurverdachten en Marcin Banot. 

EBI

De winnaars: de terreurverdachten

Het Openbaar Ministerie dacht met het oppakken van negen jonge Eindhovenaren het land in 2021 te hebben behoed voor een afschuwelijke terroristische aanslag, misschien wel op Geert Wilders. Meerdere gesprekken werden afgeluisterd en daarin sprak de groep over aanslagen en werd propagandamateriaal van IS bekeken. Acht maanden zat het negental vast, maar vorig jaar luidde de conclusie al dat ze niet serieus een aanslag beraamden en werden ze allemaal vrijgesproken.

Maar hun baan, veelal bij ASML, waren de negen hoogopgeleide mannen kwijt en de schade is nog altijd aanzienlijk. Daar zijn ze nu financieel voor gecompenseerd. Alle negen voormalige verdachten kregen een schadevergoeding, variërend van 42.000 tot 159.000 euro. Dat is minimaal het dubbele van het standaardbedrag dat wordt uitgekeerd als iemand onterecht op de terroristenafdeling heeft vastgezeten. Nu is het voor de mannen alleen te hopen dat de aanslag van de Belastingdienst straks een beetje meevalt.

De verliezer: Marcin Banot

Dat influencers alles doen voor aandacht is geen nieuws, maar Marcin Banot gaat wel heel ver. Of beter: heel hoog. Zonder zekering of andere bescherming beklom hij een wolkenkrabber in Buenos Aires. Nou doet de Pool wel vaker soortgelijke stunts in zijn hang naar likes, maar het is ook voor hem levensgevaarlijk om de Spiderman uit te hangen.

Uitgedost in het Argentijnse shirt met het nummer 10 van Lionel Messi achterop was hij al tot tientallen meters van de grond gevorderd. Het was gelukkig geen val die een einde maakte aan zijn poging, maar de brandweer. Tientallen brandweerlieden en reddingswerkers waren afgekomen op een melding van een bezorgde voorbijganger. Banot werd gearresteerd en moet opdraaien voor de gemaakte kosten. Dus ook voor Banot blijkt maar weer: hoogmoed komt voor de val. Duimpje omlaag!

Misdaad
  • NL Beeld