WIE: Joey Miller & Matthew McNelly
MISDRIJF: woninginbraak
LES GELEERD: nooit jezelf vermommen met een viltstift
Het verhaal van de twee twintigers die in 2009 een woning wilden beroven in hun Amerikaanse geboortestadje Carroll (Iowa) is eigenlijk te ongeloofwaardig dom om waar te zijn.
Matthew McNelly (23) was destijds zo jaloers op het nieuwe vriendje van zijn ex-vriendin, dat hij besloot diens huis te beroven. Dat durfde Matthew niet alleen, dus vroeg hij zijn vriendje Joey Miller (20) met hem mee. Voor hun allereerste misdrijf dronk het duo vooraf een stevige borrel om moed te vergaren. Toen dat punt eenmaal was bereikt, beseften Matthew en Joey dat zij zichzelf ook misschien maar eens moesten vermommen. Een bivakmuts of zelfs een zwarte kous over hun hoofd lag voor de hand, maar de mannen kozen ervoor om elkaars gezichten te bewerken met een zwarte viltstift. Halverwege zullen zij gedacht hebben: laat ook maar, we gaan gewoon.
Niet veel later kreeg het lokale politiebureau meerdere meldingen van een heel opzichtige woninginbraak, door mannen met nepbaarden en ‘maskers’. De agenten stonden perplex. “Ik heb hier al bijna 25 jaar de leiding en ik heb veel rare dingen gezien die mij aan het lachen maakten, maar dit was het absolute dieptepunt,” aldus sheriff Jeff Cayler tegen CNN. De mugshots van ‘Dumb & Dumber’, zoals Matthew en Joey al snel werden genoemd, gingen de hele wereld over. Naar verluidt is sheriff Cayler nog steeds bezig interviewverzoeken over deze bizarre zaak af te slaan.
WIE: Dennis Hawkins
MISDRIJF: bankoverval
LES GELEERD: vermom je jezelf als vrouwelijke clown, vergeet dan nooit je baard te scheren
Over slechte vermommingen gesproken. In de zomer van 2010 besloot kruimeldief Dennis Hawkins een bank in Pennsylvania te beroven met een blonde vrouwenpruik, in een clownsbroek en met nepborsten onder zijn strakke truitje. Waarom deze Amerikaan dacht hiermee onopvallend een bank te kunnen binnenvallen, zullen we nooit weten.
Met een vrouwenpruik, een clownsbroek en nepborsten onder zijn strakke truitje wilde bankovervaller Dennis zich voordoen als een normale klant
Zijn bizarre verschijning als vrouwelijke clown viel nog meer op vanwege zijn baard, die Hawkins vergeten was te scheren. Toch probeerde Hawkins zich op deze dag voor te doen als een normale klant toen hij netjes plaatsnam in de wachtruimte van de bank. Het personeel, uiteraard direct gealarmeerd door Hawkins’ merkwaardige voorkomen, vroeg hem meermaals of ze hem ergens mee konden helpen. Hawkins sloeg die verzoeken af en liep na enige tijd zelf op een kassier af. Daarop greep de verwarde overvaller zijn speelgoedpistool, dat hij eerder die dag had gestolen uit een feestwinkel. Om te laten blijken dat het hem menens was, overhandigde Hawkins de kassier ook een briefje met daarop de tekst: “Dit is een overval. Stop geen vals geld in deze zak, want ik weet je familie en ook je kinderen te vinden.”
Op beveiligingscamera’s is te zien hoe Hawkins vervolgens wegrent en zich achter de eerste de beste boom verstopt. Daar scheurt hij gretig zijn buitgemaakte geldenvelop open. Het blijkt een verfbom, die vol in zijn gezicht ontploft. Alsof Hawkins als behaarde clownvrouw nog niet genoeg opviel, rende hij nu besmeurd met knalrode verf over straat. In blinde paniek probeert hij een lift te scoren van langsrijdende auto’s. Dat lukt niet (goh!) en dus trekt Hawkins maar een vrouw uit haar auto. Het verbijsterde slachtoffer belt de politie, die Hawkins al snel eenvoudig kan inrekenen. De gelegenheidsclown krijgt de auto namelijk niet aan de praat. “Deze man verdient mijn nominatie voor domste crimineel ooit,” aldus politiechef Greg Geppert achteraf.
Grappige clowns: ze bestaan nog!
WIE: Andrew Hennels & Albert Bailey
MISDRIJF: winkeldiefstal & bankoverval
LES GELEERD: nooit je criminele plannen aankondigen
Regel één voor wie een overval wil plegen: doe vooraf vooral geen publieke aankondiging daarvan. Zie Andrew Hennels, de Engelsman die in 2015 op Facebook deelde dat hij zijn lokale supermarkt zou gaan beroven: “Doing. Tesco. Over.” Vrij vertaald: “Ik ga de Tesco overvallen, over en uit.”
En ja hoor, amper een kwartiertje later komen op het politiebureau van Norwich al de eerste meldingen binnen van een man die in de lokale buurtsuper een mes had getrokken en daarmee een kassamedewerker intimideerde. Met een kleine buit rent Hennels naar buiten en steelt daar een auto van een gepensioneerd echtpaar. De boef duikt al snel een nabijgelegen pub in, maar daar kan de politie hem en zijn buitgemaakte 410 Britse pond makkelijk inrekenen. “De foto’s en berichten op Facebook hebben ons geholpen te bevestigen wat we al wisten,” aldus de lokale politiesergeant destijds. “Het was een bizar en ongewoon geval.” Voor zijn aangekondigde overval kreeg Hennels vier jaar cel. Social media maken meer kapot dan je lief is.
Maar het kan altijd dommer. Je overval aankondigen bij de plaats delict zelf bijvoorbeeld. Voordat Albert Bailey in 2010 zijn huis in Connecticut (VS) verliet om een filiaal van de zogeheten People’s Bank in Fairfield te beroven, belde hij de betreffende bank op om de medewerkers alvast te waarschuwen. “Begin maar vast met het bijeenrapen van 100.000 dollar in grote biljetten, want ik kom er nu aan om jullie te beroven,” liet Bailey weten. “Niet gehoorzamen zal leiden tot een groot bloedbad.”
Tja, voor de bank zat er weinig anders op dan de politie in te lichten. Wat bleek? Op hetzelfde moment van het merkwaardige telefoongesprek stond de minderjarige handlanger van de beller al binnen bij de People’s Bank. En die had een dreigbriefje met een soortgelijke eis als Bailey. Van de bankmedewerker kreeg deze handlanger 900 dollar overhandigd, waarop de dief op beleefde toon vroeg waar zich de uitgang bevond. Toen hij daar doorheen liep, stond de politie hem al lang en breed op te wachten. Dankzij het belletje van Bailey, die in een geparkeerde auto naast de bank stond te wachten. Het niet al te snuggere duo werd zonder slag of stoot ingerekend. “We lagen hier allemaal in een deuk vanwege het waarschuwende telefoontje van deze overvallers,” aldus de politiechef destijds tegen CNN. “Een zeer ongebruikelijke techniek.”
WIE: Michael Gale Nash
MISDRIJF: bankoverval
LES GELEERD: beroof nooit twee keer dezelfde bank
Sommige boeven zijn oliedom, maar leren tenminste van hun fouten. Dat kan niet worden gezegd van Michael Gale Nash, een Amerikaan die tweemaal - op stompzinnige wijze - dezelfde bank probeerde te beroven. In 2018 liep deze Nash al tegen de lamp, toen hij in de First National Bank of Alaska een dreigbriefje overhandigde aan een medewerker (“Dit is een overval. Stop alsjeblieft het geld in de tas. God hebbe onze ziel!!!”) met op de achterkant zijn volledige naam en adres.
Wat bleek? Nash had zijn dreigement op een aanvraagformulier voor huisvesting geschreven. Niet dat de politie deze informatie nodig had trouwens, want Nash kon al enkele minuten na zijn overval in de boeien worden geslagen. Reden: hij zat zijn buit (400 dollar) op de stoep voor de hoofdingang van de bank te tellen.
“Dit is waarschijnlijk de snelste aanhouding in de recente geschiedenis,” aldus een betrokken FBI-agente destijds. Nash kreeg een jaar celstraf, maar leerde daar niets van. In 2023 was het weer raak. Wéér trok hij naar de First National Bank of Alaska, om daar in de vroege ochtend keihard aan de dichte deuren te trekken. Toen medewerkers hem probeerde weg te werken, bleek Nash weer zijn dreigbriefje bij zich te hebben. “Dit is een overval – stop het geld in een zak en ik zal vertrekken. God sta ons allemaal bij!!” stond er deze keer vermeld. Dat was reden genoeg voor de manager om het vergrendelingsmechanisme erop te gooien en de politie te alarmeren. In plaats van weg te rennen, bleef Nash gewoon de hoofdingang blokkeren. Weer werd Nash meegenomen, door dezelfde politieagenten. Naar verluidt wacht hij momenteel nog zijn straf af, die zou kunnen oplopen tot vijf jaar cel. Ruim voldoende om aan zijn volgende dreigbriefje te werken.
WIE: Mohammad Ashan
MISDRIJF: terrorisme
LES GELEERD: verwacht nooit een beloning als je jezelf aangeeft
Terroristen zijn doorgaans gevaarlijk en onvoorspelbaar, maar - gelukkig - soms ook te dom om te poepen. Mohammad Ashan, een Talibanstrijder die in 2012 actief was, behoort tot die laatste categorie.
Deze man werd destijds door Amerikaanse troepen gezocht wegens zijn aandeel in georganiseerde aanvallen met geïmproviseerde explosieven in het zuidoosten van Afghanistan. Daar hoefden de Amerikanen echter niet veel voor te doen, want op een dag kwam Ashan zelf aangewandeld bij een controlepost met onder zijn arm de Wanted-poster met daarop zijn eigen hoofd. Nadat hij zichzelf had aangegeven, begon Ashan ook het vindersloon van 100 dollar op te eisen, voor het ‘vinden’ van, tja, zichzelf. De Amerikanen stonden perplex en vroegen Ashan: “Ben jij dit echt?” waarop de terrorist vol enthousiasme zou hebben gereageerd: “Ja, ja! Dit ben ik! Kan ik mijn beloning nu krijgen?” Een functionaris terplekke verwoordde het incident treffend: “Deze man is het Taliban-equivalent van de Home Alone-inbrekers.”
WIE: Derrick Mosley
MISDRIJF: winkeloverval
LES GELEERD: vuurwapen is bedreigender dan honkbalknuppel
Een sportwinkel beroven met een vuurwapen, zou kunnen. Maar andersom: een vuurwapenwinkel beroven met een sportartikel? Niet doen.
In 2013 besloot Derrick Mosley, een man uit Oregon (VS), een winkel vol pistolen, volautomatische geweren en snipers te beroven met een honkbalknuppel. Dat ging niet goed. Toen Mosley bij de balie van Discount Gun Sales wild begon te zwaaien met zijn knuppel en de toonbank kapot sloeg, trok de winkelbediende – uiteraard – direct zijn vuurwapen. De 22-jarige overvaller werd onder schot gehouden totdat de politie arriveerde. Hij werd gearresteerd voor diefstal met voorbedachten rade. Wat een knuppel.
WIE: Gary Rough
MISDRIJF: winkeloverval
LES GELEERD: een komkommer is geen geschikt wapen
Explosieven, pistolen, zwaarden, gereedschap, honkbalknuppels: wie een gewapende overval wil plegen, kan vele kanten op. In Schotland denken ze daarbij graag out of the box. Zo ging de destijds 28-jarige Gary Rough in 2014 tekeer in een Ladbrokes-wedkantoor met een ‘lang cilindervormig voorwerp, bedekt door een zwarte sok’, zoals zijn ‘wapen’ later in de rechtbank zou worden omschreven.
De bediende dacht dat zij bedreigd werd door een gek met een pistool, maar het wapen van de overvaller bleek een komkommer in een zwarte sok
De bediende dacht eventjes dat zij bedreigd werd door een gek met een pistool, maar toen een politieagent, die toevallig ook terplekke was om een gokje te wagen, deze overvaller met één klap richting de grond mepte, kwam de aap uit de mouw. Of beter: de komkommer uit de sok. U leest het goed: in Schotland berooft men winkels met groenten. Rough probeerde zijn hachje nog te redden door te roepen dat het allemaal maar ‘een grapje’ was. “Ik ben dom geweest - ik ben helemaal geen overvaller. Het was een weddenschap die te ver ging,” aldus de Schot. Dat bleek inderdaad het geval, want Rough bleek een loodgieter met een prima salaris en zonder geldzorgen. De rechter had er echter geen boodschap aan. Die veroordeelde Rough tot drie jaar en vier maanden cel.
WIE: Lukasz Chojnowski
MISDRIJF: woninginbraak
LES GELEERD: niet in slaap vallen waar je inbreekt
Stel: je komt terug van vakantie en je ontdekt dat je huis een stuk schoner, netter en frisser is dan hoe je het achterliet. Dan krab je jezelf toch wel even achter de oren.
Het overkwam Martin Holtby en Pat Dyson, een gepensioneerd echtpaar uit Engeland, in 2014, na een weekendje weg. Toen zij weer thuiskwamen, was hun post keurig gesorteerd, hun afwas gedaan en lagen er nieuwe boodschappen in de kast. Aan een waslijn hingen zelfs schone onderbroeken en sokken te drogen. Alleen niet de onderbroeken van de bewoners. Toen de verbijsterde heer des huizes verder zocht, vond hij in zijn slaapkamer een inbreker, diep in slaap. De ‘dader’: Lukasz Chojnowski, een 28-jarige Pool die vlak hiervoor uit zijn huis was gezet en onderdak zocht. Toen de politie arriveerde, sliep hij nog steeds, waarschijnlijk zwaar vermoeid van al het schoonmaakwerk.
De bewoners zeiden achteraf niet bang te zijn geweest, maar wel zeer verrast. En een tikkeltje teleurgesteld: “Hij heeft een oude pan van ons verbrand. Maar goed, dat kan gebeuren.” Chojnowski kreeg voor zijn huishoudwerk twee jaar voorwaardelijk en een boete van 200 pond, schoon aan de haak.
WIE: Kenjuan McDaniel
MISDRIJF: moord
LES GELEERD: rap nooit over de moorden die je pleegt
Dat je als rapper een beetje stoer voor de dag moet komen: oké. Maar een moord opbiechten in je eigen videoclip gaat wel heel ver.
In het nummer Fadee Free bezingt de 25-jarige Kenjuan McDaniel, in rapkringen bekend als the Biggest Finn4800 uitgebreid een lopende moordzaak uit 2021
Vorig jaar moet de 25-jarige Kenjuan McDaniel, in rapkringen bekend als The Biggest Finn4800, zich onschendbaar hebben gewaand, toen hij op YouTube zijn allereerste rapvideo met de wereld deelde. In het nummer Fadee Free bezingt de rapper uit Las Vegas namelijk uitgebreid een lopende moordzaak uit 2021. Toen kwam de 32-jarige Randall Wallace om het leven tijdens een schietpartij, een zaak waarin McDaniel destijds een belangrijke verdachte was. Hij zou een connectie hebben met een voertuig dat leek op het voertuig dat tijdens de moord werd gebruikt.
De rapper werd echter niet aangehouden wegens gebrek aan bewijs. Tot vorige zomer dus, toen de 25-jarige McDaniel zelf een videoclip publiceerde met daarin teksten als: “Ik ben de reden dat hij dood is,” verwijzend naar Randall Wallace. Ook beschrijft de rapper in het nummer opmerkelijke details, zoals het natrillen van het lichaam van Wallace, vlak nadat hij was neergeschoten. Voor de rechercheurs voldoende om McDaniel aan te houden en diens rapteksten te gebruiken als bekentenis.
Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?
Abonneer nu en profiteer!
Probeer direct- Adobe Stock, ANP, YouTube, Facebook