Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Duizenden euro's in de oven verbrand, Nederlandsche Bank gelooft er niks van

Een man dacht zijn duizenden euro’s spaargeld veilig te hebben opgeborgen in zijn oven, tót zijn vriendin onverhoopt besloot koekjes te bakken...

Brandend biljet

Op zich is de verstopplek niet eens slecht bedacht. Welke inbreker checkt immers de oven op waardevolle spullen? Maar dan moet je geen overijverige vriendin hebben die dat ding opeens wil gebruiken. Dat deed ze dus wel, maar de koekjes waren volgens de man een flink misbaksel. Ze wist niet dat hij daar duizenden euro’s in bewaarde en die waren nu flink beschadigd. Hoeveel pech kun je hebben?

Gelukkig is daar dan nog altijd De Nederlandsche Bank, waar je terechtkunt om beschadigde biljetten om te wisselen. Behalve als er een vermoeden bestaat dat het geld moedwillig is beschadigd. Bij de bank geloven ze in ieder geval niets van het verhaal. In eerste instantie al niet, maar nadat er uitgebreid onderzoek is verricht al helemaal niet. Op allerlei verschillende manieren is briefgeld in de oven gestopt door het Nationaal Analyse Centrum afdeling vals geld, nooit zag het eruit zoals bij de man. Zijn biljetten waren maar aan één kant zwart en de conclusie was daarom kraakhelder: dat kan nooit zijn gebeurd in een oven. En toch is het zo. Dat vertelde de man al in de rechtbank van Den Haag en ook hogerop tegen de Raad van State. “Het is niet echt logisch om die bankbiljetten eerst te beschadigen en ze dan om te wisselen bij De Nederlandsche Bank,” pleitte zijn advocaat Patrick Körver. Zit wat in, maar hoe is het dan wel gegaan? De man blijft bij zijn verhaal. De Raad van State beslist volgende maand of zijn geld definitief in rook is opgegaan.

Misdaad
  • Adobe Stock