Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

44 jaar kauwen op een moordzaak

In de Verenigde Staten is na 44 jaar de moord op een 19-jarige studente éindelijk opgelost. Hoe? Dankzij een uitgespuugd stukje kauwgom.

Kauwgom

Het is een zaak die destijds diepe wonden sloeg op het Mt. Hood Community College in de Amerikaanse staat Oregon: de moord op de 19-jarige studente Barbara Tucker. Op 15 januari 1980 werd haar lichaam levenloos en halfnaakt gevonden op een parkeerplaats op de campus. Haar gezicht zat vol met haar eigen bloed. Ze was ontvoerd, seksueel misbruikt en doodgeslagen.

Vooral voor de nabestaanden waren de jaren daarna een enorme hel. Hoewel er getuigen waren die hadden gezien dat Barbara door een man de bosjes in was gesleurd, slaagden politie en justitie er niet in om de dader in het vizier te krijgen. Een DNA-onderzoek in 2000 leverde niets op.

Pas toen wetenschappers in 2021 het DNA met nieuwe technieken uitgebreider onderzochten, kwamen er ontegenzeggelijk verschillende fysieke kenmerken van de verdachte bovendrijven. Op basis hiervan kwam er zelfs een verdachte in beeld: Robert Plympton, een man die met zijn vrouw en hun zoon vlakbij de plek woonde waar Barbara was ontvoerd.

Rechercheurs die Plympton vervolgens observeerden, sloegen hun slag toen ze zagen dat hij een stukje kauwgom uitspuugde en besloten dat mee te nemen. Het DNA dat uit de kauwgom werd gevist, bleek te matchen met het DNA dat op het lichaam van de studente was gevonden.

Nadat Plympton in maart 2021 werd gearresteerd, werd hij afgelopen week door de rechter schuldig bevonden aan moord. Welke straf Plympton te wachten staat, is nog onduidelijk. De uitspraak is in juni.

Misdaad
  • NL Beeld, Mediamatic e.a.