Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Panorama's winnaar en verliezer van de week

Elke week maakt Panorama een 'winnaar en verliezer van de week' bekend. Deze week: Ulysse Ellian en de samenleving.

Ulysse Ellian

De winnaar: Ulysse Ellian

Criminele kopstukken achter slot en grendel kunnen zijn bloed wel drinken: Ulysse Ellian, Tweede Kamerlid van de VVD. Dankzij zijn wetsvoorstel, waarmee de Tweede Kamer afgelopen week instemde, krijgen zij in de gevangenissen met nóg strengere beperkingen te maken.

Die zijn bedoeld om te voorkomen dat de zware jongens achter de tralies doorgaan met hun criminele activiteiten. Hoeveel bezoekers ze nu bijvoorbeeld nog mogen ontvangen? Op de Afdeling Intensief Toezicht nog maar twee per week. En in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught zelfs nóg minder: één per week. Bellen? Op de Afdeling Intensief Toezicht mag dat wekelijks nog maar twee keer, in de Extra Beveiligde Inrichting nog maar één keer. En niet langer dan 10 minuten. Kleine kans, denken wij, dat Ellian een gezellig telefoontje uit de bajes kan verwachten.

De verliezer: de samenleving

Nederlandse gevangenissen zijn net een hotel? Dan wel een hotel dat elke dag van de week overboekt is, zo concluderen wij na het lezen van een verontrustend bericht in De Telegraaf. De gevangenissen in Nederland barsten uit hun voegen. En dat terwijl de cellen op de politiebureaus ondertussen maar vol blijven stromen met nieuwe gevangenen.

Om nog maar te zwijgen over de wachtlijst voor tbs’ers die inmiddels de spuigaten uitloopt. Het gevangeniswezen is als een trechter die verstopt is geraakt. Maar nu komt het pas écht slechte nieuws: de oplossing waarvoor is gekozen. Wekelijks mogen nu enkele tientallen gevangenen een paar dagen eerder hun cel uit! Als klap op de vuurpijl wordt er op hoog niveau zelfs onderhandeld over het eerder naar huis sturen van 310 gedetineerden, met een enkelband. Gevangenen vrijlaten omdat er geen plek voor ze is: welkom in Nederland.