Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kleine Michu was iets te vunzig

Uit Panorama nr. 11, 1988: ‘De mens in Alf huilt’

WVT

Begin jaren tachtig had je natuurlijk E.T., maar niet veel later landde er nog een andere alien op aarde die zowaar nog populairder was: Alf, die kleine, harige grapjas van de planeet Melmac die bij de familie Tanner neerstreek. Dat was uiteraard een pop, al waren we even vergeten dat er in het eerste seizoen soms ook een echt mens in dat pak zat. En dan niet een kind van vijf, maar een 48-jarige Hongaar die nog geen 85 centimeter lang was. Ter vergelijking: da’s kleiner dan de gemiddelde lengte van een olifantenpenis.

Mihaly Meszaros heette hij – kortweg Michu – en was hij niet blij. Niet omdat hij niet staand kon plassen, daarvoor hingen de meeste toiletten te hoog, maar omdat hij maar één seizoen Alf mocht spelen. Waarom het bij dat ene seizoen bleef? Hij had werkelijk geen idee. Met hem in dat pak was Alf toch een wereldwijd succes geworden? Waarom werd hij dan zo genadeloos aan de kant geschoven? Dat kon je toch niet maken met zo’n ‘grootheid’ die, voordat hij in Amerika neerstreek, de grote meneer van het Hongaarse Staatscircus was? En had hij niet een vermelding in het Guinness Book of Records als kleinste man ter wereld? Verdiende dat niet iets meer respect dan wat hij nu kreeg?

Alf in bed met de moeder van het gezin: ‘En, hoe vond je het?’

Onze verslaggever van toen, Gerard Trentelman, mocht bij hoge uitzondering op audiëntie bij Michu, dus hij vloog met een koffer vol papieren zakdoekjes naar Hollywood om de tranen van de kleine man te stelpen. Daar bleek dat zijn bodyguard, ook een Hongaar, maar dan wel eentje waar hij vijf keer in paste, nog woedender was dan hij: “Géén reden, géén reactie van de producten of van de cast. Je hebt een sportploeg die fantastische resultaten behaalt, het publiek is uitzinnig en wat doe je? Je zet je sterspeler bij het vuil op het trottoir. Belachelijk.”

Maar wat kon het dan zijn? Had Michu soms zijn grote bek tegen de producent opengetrokken? Was hij elke ochtend laveloos op de set verschenen? Dat was het allemaal niet. En met geld kon het volgens hem ook niet te maken hebben, want hij kreeg ‘slechts’ 75.000 dollar per jaar. Maar toen kwam opeens de aap uit de mouw. Opeens herinnerde zijn bodyguard een proefopname van de serie, nog vóór de eerste aflevering op tv was: “Weet je dat dolletje van ons nog, Michu? Jij als Alf in bed naast Kate Tanner (de moeder van het gezin, red.)? Alf heel ontspannen aan de sigaar en aan de cognac terwijl hij bij haar informeert: Hoe vond je het?”

Daarop volgde een klein vunzig lachje op het gezicht van de Hongaarse komediant. En of hij zich dat nog kon herinneren! Michu: “Het ruimtewezen is zijn ziel aan het verliezen. Hij wordt mat.” Met andere woorden: hij had Alf best iets ondeugender willen maken, maar zó ondeugend hoefde dat nu ook weer niet voor de producent. Dat genre was niet echt geschikt voor kinderen, zullen we maar zeggen.