Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Onderzoekers: lelijke mensen verdienen gemiddeld minder geld dan knappe personen

Dubbel pech.

Lelijke

Als je een gezicht kon uitkiezen bij je geboorte, zouden veel mensen een stuk knapper zijn. Maar de misbaksels onder ons lopen nou eenmaal rond met de gelaatstrekken die ze van hun ouders hebben gekregen. Niks aan te doen. Hoewel, je kunt tegenwoordig een hoop laten versleutelen aan je bakkes. Dat kost alleen wel een hoop knaken.

Alleen verdien je gemiddeld wel minder geld als je lelijk bent. Dat stellen onderzoekers van verschillende universiteiten. Volgens de universiteit van Texas hark je zo'n 4% meer binnen met een mooie kop. Onderzoek van de universiteit in Yale stelt dat het zo'n 7% scheelt, en de knappe koppen van Harvard zeggen dat je zelfs 12 tot 14% meer verdient als je knap bent.

Drie oorzaken

Hoe dat kan? Volgens een Harvard-wetenschapper liggen er grofweg drie oorzaken aan ten grondslag:

1) Als je knap bent, heb je vaak meer zelfvertrouwen.

2) Mooie mensen hebben betere sociale vaardigheden, onder andere doordat ze meer en positievere interacties hebben dan mensen die 'esthetisch gehandicapt' zijn.

3) De capaciteiten van knappe mensen worden over het algemeen hoger ingeschat.

Deze drie zaken leiden er volgens de onderzoekers toe dat je uiteindelijk meer pegels verdient met het werk dat je doet. Of je nu eerder een hoge functie krijgt, of overtuigender bent tijdens een gesprek over loonsverhoging, het schijnt te helpen als je er pico bello uitziet.

Vrouwen gelukkiger met lelijke man

EĆ©n schrale troost: als lelijke vent kun je wel de dames gelukkig maken. Vrouwen schijnen namelijk veel baat te hebben bij iemand die niet knap is.

Waarom? Dat heeft volgens de wetenschappers alles te maken met onzekerheid. Dames met een knappe vent bleken zich veel drukker te maken over hun eigen uiterlijk. Zit m'n haar wel goed? Hoe hangt m'n voorgevel er tegenwoordig bij? Rimpelt mijn voorhoofd teveel als ik zuur kijk? Dat werk.

Vrouwen die een relatie hadden met een prachtvent gingen bovendien vaker op dieet. Waarschijnlijk om ervoor te zorgen hun eigen lijf in bikini of badpak niet misstaat naast die snoeiharde sixpack van hun partner.

Minder twijfels

Al die twijfels, onzekerheden en stress hadden vrouwen met een gemiddelde gozer, of een echte lelijkerd, niet. Of in ieder geval een stuk minder. Ze twijfelden minder aan zichzelf en waren dan ook gelukkiger.

Dus, moeite om die stoot in de kroeg te versieren? Gewoon dit onderzoekje even aanhalen. Dan kun je tenminste wetenschappelijk onderbouwen waarom het helemaal niet zo'n slecht idee is om met zo'n verschrikkelijk gemiddelde gozer als jij mee naar huis te gaan. Dat werkt vast.

Bizar
  • Quest
  • Adobe Stock