Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Steeds meer illegale sigaretten: 'Staatskas loopt jaarlijks 1,4 miljard euro mis'

Er zouden zelfs speciale busreizen naar het buitenland worden georganiseerd om goedkoper tabak te scoren.

Sigaretten

Volgens de brancheorganisatie VSK (Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten) is deze toename van illegale sigaretten het gevolg van de stijgende prijzen in Nederland. In april gaat een pakje peuken in ons land zelfs 13 euro kosten. Ook stoppen per 1 juli alle supermarkten met de verkoop van tabak. "Zo drijf je mensen massaal het illegale circuit in", aldus Jan Hein Sträter van de VSK tegen omroep Rijnmond.

Onder illegale rookwaren verstaan we sigaretten en shag die in illegale fabrieken worden gemaakt of peuken uit het buitenland.

1,4 miljard euro

De brancheorganisatie VSK heeft de aantallen en percentages aan illegale tabak weten te verkrijgen door pakjes sigaretten van de straat te pakken en in prullenbakken te zoeken. In 2023 was een kwart van de gevonden verpakkingen afkomstig uit het buitenland. Hierdoor zou de staatskas zo'n 1,4 miljard euro per jaar mislopen.

Volgens de VSK hebben vooral winkels in het grensgebied te maken met een dalende omzet wat betreft de verkoop van tabak.

Social media

De VSK meldt daarnaast dat er speciale busreizen zouden worden georganiseerd om de rookwaren uit het buitenland op te halen. In deze landen zijn de peuken en shag vaak stukken goedkoper. Wanneer ze in ons land aankomen worden ze op verschillende manieren verkocht, zo meldt het AD. Onder andere zouden de handelaars het verkopen vanuit de kofferbak, via social media en zelfs vanuit onder de toonbank bij avondwinkels.

Het Algemeen Dagblad schrijft dat Alphen aan den Rijn, Schiedam en Nijmegen worden bestempeld als 'brandhaard' van de zwarte handel. Volgens de regionale publieke omroep Rijnmond staat Nijmegen in Nederland op plek één wat betreft het roken van illegale sigaretjes.

In de haven van Rotterdam onderschept de douane regelmatig een grote lading met illegale peuken. Volgens hen zitten er georganiseerde netwerken - die zich ook vaak schuldig maken aan drugs- en wapenhandel - achter deze tabaksmokkel.

Misdaad
  • Rijnmond, Algemeen Dagblad
  • Adobe Stock