Je kan veel zeggen over Elon Musk, maar niet dat hij geen spraakmakende dingen doet met zijn bedrijven. Zo is hij Twitter aan het hervormen, zorgde hij met Tesla voor een revolutie op de markt voor elektrische auto's en is hij zelfs actief in de ruimte met ruimtetransportbedrijf SpaceX. Maar hij heeft nóg een bijzondere onderneming: Neuralink.
Neuralink houdt zich vooral bezig met het ontwikkelen van chips waarmee de hersenen rechtstreeks kunnen communiceren met een computer. Die chips moeten in de hersenen geplaatst worden en zorgen ervoor dat verlamde mensen dan woorden kunnen typen of een computermuis kunnen besturen puur door te denken. Het bedrijf bestaat al sinds 2016 en haalde honderden miljoenen dollars op van investeerders,
Eerste chip geplaatst
In mei 2023 kreeg Neuralink al toestemming van Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA om daadwerkelijk een chip te plaatsen bij een proefpersoon. Het gaat om een implantaat ter grootte van een muntje. Eerder werd zo'n soort chip al bij een aap geplaatst. Nadat het implantaat gisteren bij de menselijke proefpersoon werd geplaatst, was er sprake van een 'veelbelovende neuronenpiek', aldus Musk.
Toekomst
De technologie staat nu nog in de kinderschoenen. Zo kon de aap met de chip een balkje in het spel Pong besturen of op een digitale piano spelen. De volgende logische stap is nu dus een mens met een chip, die verbinding legt tussen de hersenen en een computer. Via het implantaat kan de gebruiker typen en een muis besturen zonder handen.
Op den duur is het wellicht mogelijk om verlamde mensen via zo'n chip gerobotiseerde ledematen te laten aansturen, zodat ze weer kunnen lopen. Of blinde mensen via kunstmatige ogen te laten zien. Daarnaast zou het volgens Musk mogelijk moeten zijn om psychische aandoeningen als depressie en dergelijke te genezen via implantaten van Neuralink.
Of er ooit een chip voor de 'normale consument' op de markt komt - bijvoorbeeld om je hersenen rechtstreeks op internet aan te sluiten en berichten te posten op social media - zal moeten blijken. Maar met Musk sluiten we niks uit.
- NOS, VRT
- NL Beeld / Abaca Press