Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Oeps: cruiseschip sleept dooie walvis (14m) mee de haven van New York in

De MSC Meraviglia nam een souvenirtje mee van z'n laatste tocht.

walvis

Afbeelding boven ter illustratie

Het leverde vrij bizarre beelden op toen cruiseschip de MSC Meraviglia de New Yorkse haven in voer terwijl het een overleden walvis meesleepte. Het beest van bijna 14 meter lang lag overdwars op de boeg van het schip.

Noordse vinvis

Volgens de Amerikaanse marine-autoriteiten gaat het om een Sei walvis, een bedreigde soort die in Nederland ook wel de noordse vinvis wordt genoemd. Het gaat om een van de grootste soorten ter wereld; alleen de blauwe vinvis en de gewone vinvis worden groter.

Het dier komt voor in alle oceanen op de wereld, maar begeeft zich zelden bij kustgebieden. Op open zee voeden de vinvissen zich met krill, kreeften, vissen, inktvissen en schaaldieren die in scholen leven. Een volwassen exemplaar vreet per dag zo'n 100 tot 200 kilo weg. Ook de dode vinvis in New York was volwassen, aldus experts. Het zou om een vrouwtje gaan.

Botsing?

"We hebben direct de relevante autoriteiten op de hoogste gesteld. Zij onderzoeken de walvis", aldus een woordvoerder van de MSC Meraviglia. "We zijn zeer bedroefd door de gebeurtenis". Verder verklaart het cruisebedrijf dat ze alle regels omtrent walvisbescherming in acht hebben genomen. Dit om te voorkomen dat ze er eentje zouden raken.

Of een botsing daadwerkelijk de reden is van het overlijden van de noordse vinvis is niet helemaal duidelijk. Het zou ook kunnen dat het schip simpelweg een dode vinvis heeft meegesleept. Toen duidelijk werd dat de MSC Meraviglia het dier bij zich had, is het beest van het schip verwijderd en naar Sandy Hook in New Jersey gebracht. Daar is de vinvis aan land getakeld voor onderzoek.

Verwondingen

Het lijkt erop dat het dier wel een aantal verwondingen heeft opgelopen. Onder andere de rechter flipper en rechter schouder zijn beschadigd. En z'n maag zat vol voedsel. Onderzoekers gaat nog uitzoeken of het dier ziektes onder de leden had. Ook wordt gekeken of de noordse vinvis is overleden door een botsing met het cruiseschip.

Bizar
  • CBS News
  • Adobe Stock