Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Een cruiseschip is de perfecte plek voor een misdaad

Zaken van vermiste cruiseschippassagiers blijven meestal één groot mysterie. De slachtoffers verdwijnen niet zelden in het niets. Was het een ongeluk, sprongen ze overboord, werden ze van boord geduwd of vermoord en in zee gedumpt? Hoe dan ook: voor deze opvarenden werd hun ‘droomcruise’ hun dood.

Cruiseschip

Eind augustus was het weer raak. De 19-jarige Sigmund Ropich verdween van ‘s werelds grootste cruiseschip Wonder of the Seas. De student zou op 29 augustus rond 21.00 uur overboord zijn geslagen op de tweede dag van een zevendaagse reis van Florida naar de Kaaimaneilanden. De tiener was op vakantie met zijn beste vrienden toen het gebeurde.

Sigmund Ropich

Toen zijn vermissing werd opgemerkt, werd ‘Oscar! Oscar! Oscar!’ omgeroepen, wat een noodgeval overboord betekent. De bemanning startte een drie uur durende zoektocht in het water met kleine boten en zoeklichten; het 235.000 ton wegende schip vertraagde en ging voor anker. De Cubaanse grenswacht leidde de zoektocht omdat het incident plaatsvond in de territoriale wateren van Cuba.

Volgens de zus van de verdwenen jongeman werd de zoekoperatie op zee op enig moment gestaakt om verder te zoeken langs de kustlijn, maar Sigmund werd nooit gevonden.

Zijn familie kreeg maar weinig details te horen over zijn verdwijning. Zo vertelde cruisemaatschappij Royal Caribbean, de één na grootste ter wereld, de familie niet hoelang de bemanning van het schip naar hem had gezocht, zei zijn zus Savannah. Voor haar en de rest van de familie blijft het gissen naar wat er is gebeurd. Was het een ongeluk, sprong hij overboord of werd hij van boord geduwd? Volgens zijn zus had hij geen mentale problemen. “Hij kwam nooit in de problemen en heeft ook nooit problemen veroorzaakt. Hij was heel intelligent en haalde op de middelbare school tienen voor rekenen en natuurkunde,” zei ze. “Hij studeerde net aan de universiteit. Hij was een aardige, gereserveerde en bescheiden jongen, die graag mensen aan het lachen maakte.”

Sigmund was al de zesde persoon in drie maanden die verdween van een cruiseschip.

Aangespoeld op strand

Raadselachtig is ook de dood van miljonair Kai Wünsche, de 81-jarige oud-eigenaar van het modemerk Joop. Twee jaar geleden voer hij langs Texel met het luxe cruiseschip MS Europa, waarmee hij en zijn echtgenoot Rainer Thomson op weg waren naar Antwerpen. Thomson maakte de vermissing aan boord bekend, waarna de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij vijf reddingsboten, de kustwachtsleepboot, een helikopter en een vliegtuig inzette om Kai Wünsche te vinden. Het cruiseschip zou nog zijn omgedraaid.

Kai Wünsche

De ruwe zee met golven van 5 meter hoog dwong de reddingsteams al snel om de zoektocht af te breken. De hoogbejaarde man zou het onder die omstandigheden nooit lang in zee hebben uitgehouden.

Volgens de kustwacht had hij een val gemaakt van 27 meter hoogte. Hapag-Lloyd Cruises, de eigenaar van het schip, deed verder niets uit de doeken over de omstandigheden rond zijn verdwijning.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Een paar dagen later spoelde het ontzielde lichaam van Kai Wünsche aan op het strand van Terschelling. Het bleef een raadsel hoe de miljonair overboord had kunnen slaan. Was hij geduwd, of had zijn echtgenoot er iets mee te maken? Aasde hij op de erfenis?

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • Adobe Stock E.A.