Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Vakantiegangers op cruiseschip zijn per ongeluk getuige van massale walvissenslachtpartij

De cruisemaatschappij Ambassador Cruise Lines heeft haar excuses aangeboden aan zo’n duizend passagiers. Zij kregen een heftig tafereel te zien van de walvisjacht. Er werden tientallen walvissen voor het oog van de vakantiegangers geslacht.

walvissen

De maatschappij bevestigde donderdag dat de aankomst van hun schip in Torshavn op de Faeröer eilanden gelijk viel met het hoogtepunt van de walvisjacht, meldt ABC News. Iets wat al eeuwenlang traditie is op de eilanden.

De maatschappij laat weten enorm teleurgesteld te zijn dat de jacht plaatsvond terwijl zij aan kwamen varen: "We maken sterk bezwaar tegen deze verouderde praktijk en werken sinds 2021 samen met onze partner, ORCA, een liefdadigheidsinstelling die zich toelegt op het bestuderen en beschermen van walvissen, dolfijnen en bruinvissen in Britse en Europese wateren, om verandering aan te moedigen."

Walvisvlees en blubber

De regering van de Faeröer eilanden laat weten dat walvisvangst op de eilanden nog steeds plaatsvindt: "De Faeröers hebben walvisvlees en blubber gegeten sinds ze zich meer dan millennia geleden voor het eerst op de eilanden vestigden. Vandaag, net als in het verleden, is de walvisjacht een gemeenschapsactiviteit die voor iedereen toegankelijk is, maar ook goed georganiseerd op gemeenschapsniveau en gereguleerd door nationale wetten."

Ambassodor Cruise Lines heeft in hun excuses laten weten duurzaamheid hoog in het vaandel te hebben staan. Ook laten ze weten begrip te hebben voor de mensen die zijn geschrokken: "Getuige zijn van dit lokale evenement is voor de meerderheid van de gasten aan boord verontrustend zijn geweest. Daarom willen we hen onze oprechte excuses aanbieden voor de mensen die overstuur zijn geraakt."

Sinds 1584 wordt op de eilanden bijgehouden hoeveel walvissen er per jaar geslacht zijn. In 2023 zijn al 676 geslachte walvissen geregistreerd op de Faeröer eilanden, 78 daarvan zijn geslacht op de dag dat het cruiseschip arriveerde.

Bizar
  • ABC News
  • Adobe Stock