Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Twee jaar na Musk: X (Twitter) op het pad naar superapp?

Het is alweer twee jaar geleden dat Elon Musk het welbekende Twitter overnam en we afscheid moesten nemen van het blauwe vogeltje.

Twitter, X

Twitter werd X en Elon Musk heeft in die twee jaar flink aan de weg getimmerd. Hierbij heeft hij veel weten te bereiken, maar het ging zeker niet van een leien dakje. Er is ook veel controverse geweest rondom X en het leiderschap van Musk. Daardoor hebben veel grote adverteerders hun samenwerking met X stopgezet. Onderzoek van ExpressVPN gaat dieper in op de ambities van Musk en de potentie van X als superapp! In deze blog delen we de hoogtepunten. 

De ambities van Elon Musk  

Elon Musk nam Twitter niet over voor de leuk. Hij heeft grootse plannen en wil X omtoveren van een simpel social media platform tot een ware superapp. X moet een complete tool worden voor sociale interacties, financiële transacties en zelfs online shopping. Aan ambitie geen gebrek bij meneer Musk. Musk ontving veel kritiek en is verrassend genoeg ook afgetreden als CEO. Hij is momenteel uitvoerend voorzitter en CTO, zijn focus ligt dus op de strategische richting van X. Het doel om van X de nieuwste superapp te maken ligt nog ver in de toekomst, maar er wordt ongetwijfeld heel hard gewerkt achter de schermen. 

Wat is een superapp? 

Een superapp is de ultieme multitasker in de digitale wereld. Dit zijn apps zoals WeChat en Grab in Azië. Deze apps zijn uitgegroeid van relatief simpele apps naar complete multitools voor de meest uiteenlopende digitale handelingen. Het is dus een app, waarin je allerlei verschillende diensten kunt vinden. In tegenstelling tot de meeste apps die zich focussen op een enkele dienst, is een superapp dus de ultieme digitale krachtpatser. Het gave aan deze apps is dat het meestal begint met één enkele dienst, maar dat het door de jaren heen uitgegroeid is naar heel veel meer. 

De superapp status van X  

X als superapp staat nog heel erg in de kinderschoenen, maar ze maken wel al flinke stappen. Een betaalsysteem voor peer-to-peer betalingen is momenteel in ontwikkeling. Een grote uitdaging bij het ontwikkelen van zo’n app ligt onder andere op juridisch gebied. Privacy is heel erg belangrijk en bij grote platformen zoals X waar heel veel data beschikbaar is, is het natuurlijk belangrijk dat alles wettelijk goed geregeld is. In vergelijking met concurrenten zoals WeChat, Grab, Gojek en Tata Neu heeft X nog een lange weg te gaan. Deze platformen bieden namelijk al e-commerce, betaalmogelijkheden, loyaliteitsprogramma’s en open API mogelijkheden. En dan hebben we het nog niet eens over de aanvullende diensten van deze platformen. Grab, dat ooit begon als app om vervoer per auto aan te bieden, is inmiddels gigantisch gegroeid. Je kunt hier zelfs beleggen en verzekeringen afsluiten. Hoe bizar is dat? X is hier nog lang niet, momenteel blijft X gewoon een social media app met wat gave extraatjes, maar de term superapp is hier nog niet van toepassing. Maar wie weet wat de toekomst nog meer te bieden heeft. Aan de ambitie van Elon Musk zal het in ieder geval niet liggen. 

Lifestyle
  • Adobe Stock