Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Geslachtsmelding op identiteitskaart wordt geschrapt

Je geslacht gaat van je id-kaart af, dat is iets wat zeker is. Het plan om dat jaar of volgend jaar al te realiseren wordt echter toch nog even uitgesteld.

Man en vrouw

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen laat weten dat de geslachtsmelding nu naar verwachting in 2027 of 2028 zal worden geschrapt. Aan de Kamer laat Van Huffelen weten dat het niet eerder geregeld kan worden.

"Alternatieve opties voor een eerdere introductie zijn onderzocht, maar bleken omwille van juridische, technische of organisatorische redenen niet haalbaar", aldus de bewindsvrouw. Van Huffelen hoopt begin 2024 de wetgeving klaar te hebben om vervolgens naar de Tweede Kamer te sturen.

Redenen van schrappen

Het is al mogelijk om in Nederland je geslacht in je identiteitsbewijs aan te passen, maar wanneer je jonger dan 16 jaar oud bent moet je eerst even langs de rechter.

Het helemaal schrappen van de geslachtsaanduiding 'm' of 'v' is volgens de staatssecretaris een belangrijke stap wat betreft privacy. Daarnaast houdt het volgens Van Huffelen 'onnodig stereotyperen in stand'. In 2020 liet het kabinet weten mensen tegemoet te willen komen die zich bijvoorbeeld niet ondubbelzinnig man of vrouw voelen.

Toch moeten deze mensen nu nog een paar jaar extra wachten tot de geslachtsmelding écht verdwenen is. Voor nu staat alleen de id-kaart op de planning. Het paspoort blijft voorlopig nog zoals het is. Wanneer meerdere landen van de geslachtsaanduiding af willen, bestaat de kans dat het paspoort volgt.

Lifestyle
  • Adobe Stock