Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Drugsbaas 'Fito' is ontsnapt, Ecuador in paniek

De beruchtste crimineel van Ecuador is uitgebroken.

Fito

In Ecuador heeft president Noboa de noodtoestand uitgeroepen na de uitbraak van drugsbaas 'Fito'. Met de noodtoestand van kracht krijgen de overheid en strijdkrachten meer bevoegdheden om 'slagvaardiger' op te treden tijdens crises.

José Adolfo Macías Villamar, zoals 'Fito' voluit heet, was eerst 15 uur vermist in een gevangenis in het zuiden van het land. Toen de crimineel na de uitgebreide zoekactie nog steeds niet gevonden was, trokken de autoriteiten de conclusie dat Ecuadors beruchtste gevangene niet langer een gevangene was. In gevangenissen in heel Ecuador ontstond onrust toen het nieuws bekend werd gemaakt.

Wie is Fito?

José Adolfo Macías alias 'Fito' is de leider van de belangrijkste criminele organisatie in Ecuador, genaamd: Los Choneros. Volgens de politie van het Zuid-Amerikaanse land is de bende van Fito de uitvoerende tak van het Sinaloa-kartel uit Mexico, met de beruchte El Chapo als leider.

Los Choneros wordt gezien als een bloeddorstige bende. Leider 'Fito' zat al vast wegens drugshandel en werd afgelopen augustus overgeplaatst naar de zwaarbeveiligde La Roca-gevangenis omdat hij ervan wordt verdacht de opdracht te hebben gegeven om presidentskandidaat Fernando Villavicencio te vermoorden. Voor zijn verhuizing werden 3600 agenten ingezet.

Veertien zaken tegen Fito

Volgens El País heeft de leider van Los Choneros veertien verschillende zaken tegen zich lopen voor moord, georganiseerde misdaad, wapenbezit en diefstal. José Macías kreeg al eerder een gevangenisstraf van 34 jaar en zit hiervan al 12 jaar van achter de tralies.

Het is niet de eerste keer dat 'Fito' ontsnapt is. Al eerder wist hij met zestien andere gevangenen uit de zwaarbeveiligde La Roca-gevangenis te breken. De bendeleider heeft het toen 10 maanden buiten de bajesmuren volgehouden. Hoe lang hij het deze keer volhoudt, moet nog blijken.

Misdaad
  • El País, De Telegraaf, NOS
  • Adobe Stock