Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Crimineel tijdens overplaatsing bewaakt door 4000 agenten: wie is deze José Macías alias 'Fito'?

Een enorm drama vond zich plaats in Ecuador vorige week. Een presidentskandidaat werd hier na een toespraak op straat vermoord. José Adolfo Macías Villamar, de gevaarlijkste crimineel van het land, wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven voor deze moord.

José Marcías

José Adolfo Macías alias 'Fito', is de leider van de belangrijkste criminele organisatie in Ecuador, genaamd: Los Choneros. Volgens de politie van het Zuid-Amerikaanse land is de bende van Fito de uitvoerende tak van het Sinaloa-kartel uit Mexico, waarvan de beruchte El Chapo de leider is.

Los Choneros wordt gezien als een bloeddorstige bende. Leider 'Fito' zat al vast wegens drugshandel en werd afgelopen weekend overgeplaatst naar een zwaarbeveiligde gevangenis, omdat Fito ervan wordt verdacht de opdracht te hebben gegeven om presidentskandidaat Fernando Villavicencio te vermoorden.

Bendeleider

Eind 2020 werd Fito's voorganger Rasquiña gedood. De moord op de voormalig bendeleider resulteerde in bloedbaden in verschillende gevangenissen in Ecuador. Volgens het Spaanse ochtendblad El País kwamen er in 2021 bijna 300 gevangenen om het leven. José Macías en JR zouden de leiding krijgen over de criminele organisatie. Door de aanstelling van Fito werd de criminele bende verdeeld en werden het rivalen van elkaar. Sommigen van hen werken nu samen met een ander kartel uit Mexico, namelijk het Mexicaanse Jalisco New Generation-kartel.

Veertien zaken tegen Fito

De beruchte Fito is zeker niet de minste. Volgens El País heeft de leider van Los Choneros veertien verschillende zaken tegen zich lopen voor moord, georganiseerde misdaad, wapenbezit en diefstal. José Macías kreeg al eerder een gevangenisstraf van 34 jaar en zit hiervan al 12 jaar van achter de tralies.

Het is niet de eerste keer dat Fito zijn tijd moet uitzitten in de zwaarbeveiligde gevangenis 'La Roca'. Al eerder zat hij hier, maar wist te ontsnappen met zestien andere gevangenen. De bendeleider heeft het 10 maanden buiten de bajesmuren volgehouden.

In maart dit jaar vernietigde een rechter vier van de vonnissen tegen José Macías. Hij zou hierdoor vervroegd vrijgelaten kunnen worden. In Ecuador is het mogelijk om een straf buiten een gevangenis uit te zitten. Dit is al eerder voorgekomen bij andere leiders van de beruchte bende.

Doodsbedreigingen vanuit de gevangenis

Voor de dood van Fernando Villavicencio liet de presidentskandidaat weten dat hij bedreigd werd door Fito. Volgens De Telegraaf heeft Villavicencio bedreigingen ontvangen dat hij zou worden aangevallen door Los Choneros als hij door zou gaan met kritiek uiten op de bende. De presidentskandidaat diende na de bedreiging een klacht in bij het OM van Ecuador. Hij kreeg te horen dat hij 97% kans had om vermoord te worden.

De NOS meldt dat een kogelregen die op Villavicencio werd afgevuurd ervoor heeft gezorgd dat niet alleen hij om het leven kwam, maar ook nog twee anderen. Daarnaast raakten er tien mensen gewond.

Een operatie met 3600 politieagenten

Bendeleider Fito wordt ervan verdacht de opdracht te hebben gegeven en werd afgelopen weekend onder begeleiding van 3600 politieagenten overgeplaatst naar de zwaarbeveiligde gevangenis 'La Roca'. Tijdens deze operatie van de politie werd er 937 gram cocaïne, 147 kogels, 3.400 gram marihuana en 195 vuurwerken in beslag genomen. Daarnaast nam de politie nog verschillende ongeautoriseerde apparaten in beslag, zoals mobiele telefoons, koelkasten, geluidsapparatuur en airco's.

Naast bendeleider José Macías werden er nog zes anderen opgepakt. Eén verdachte kwam al om bij een schotenwisseling met de politie vlak na de aanslag.

Het is de eerste keer dat er een presidentskandidaat om het leven wordt gebracht in het Zuid-Amerikaanse land. De huidige president, Guillermo Lasso, heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Daarnaast heeft Lasso de noodtoestand uitgeroepen in het land.

Misdaad
  • El País, De Telegraaf, NOS
  • NL Beeld / Avalon