Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De gruwelijke moord op drie nachtegaaltjes

In deze rubriek staan we elke week stil bij een actuele, opzienbarende moordzaak die elders in de wereld de gemoederen bezighoudt. Deze keer de gruwelijke moord op drie hartsvriendinnen in Ecuador. Zijn ze het slachtoffer van nietsontziende drugsbendes of is het een doelgerichte lustmoord?

Nachtegaaltjes

Alhoewel ze in verschillende delen van het land wonen, zijn de drie vriendinnen onafscheidelijk van elkaar. Ze zijn niet alleen ‘beauty’, maar ook ‘brains’. Yuliana Macías (21) ambieert een studie psychologie en timmert flink aan de weg als zangeres onder de artiestennaam Siria. Nayeli Tapia (22) combineert het moederschap met een carrière als fotomodel in hoofdstad Quito. De jongste van het stel, Denisse Reyna (19), is net begonnen aan een studie landbouwtechniek en wil dierenarts worden. De meiden dromen over een vredig bestaan in het buitenland, Amerika of Spanje, maar in ieder geval ver weg van het door misdaad geteisterde Ecuador.

Wat er precies is gebeurd die fatale avond van 4 april 2023 is nog niet helemaal duidelijk. Wel dat Denisse en Nayeli zijn uitgenodigd voor een feestje op een privéstrand van een luxehotel. Ze smeken Yuliana om mee te gaan. Volgens sommige berichten zijn ze gevraagd om er op te treden. Yuliana is ooit bandlid geweest van Las Diablitas. Getuige hun Facebookpagina is dit een soort K3 voor een volwassen publiek: aanstekelijke liedjes, gezongen door bloedmooie meiden in bikini’s. Zijn ze daarom uitgenodigd voor het privéfeestje? De media laten het in het midden. Wel staat vast dat Yuliana zich na wat aarzelen laat overhalen. Ze vertelt haar familie dat ze iets gaat drinken met vriendinnen. Rond 21.10 uur filmt een bewakingscamera hoe Yuliana haar woning in Santo Domingo verlaat. Gehuld in een groene overjas, handtas om de arm, stevent ze het beeld uit.

ZE STERVEN EEN VRESELIJKE MARTELDOOD: VASTGEBONDEN HANDEN, EEN PROP IN DE MOND

Verontrustende berichten

Even later deelt Yuliana een WhatsAppvideo waarop ze met Denisse en Nayeli op de achterbank van een auto hartstochtelijk een liedje meezingt. Het drietal oogt ontspannen. Zijn ze echt op weg naar een strandfeest? Wie zitten er nog meer in die auto? Ze vertrouwen hun gezelschap. Het blijkt een fatale vergissing... Een uurtje later appt Denisse een vriendin dat ze voelt dat er ‘iets’ gaat gebeuren: “Als mij iets overkomt, onthoud dan dat ik van je hou.” Om 23.10 uur stuurt Nayeli een even onheilspellend bericht naar haar zus, met wie ze samenwoont: “Ik stuur dit, voor het geval dat...” Het is een GPSlocatie naar een buitenwijk van het stadje Quininde, ver van de route naar het hotel. Hierna blijft het angstvallig stil. Wat is er met de drie nachtegaaltjes gebeurd?

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Het onthutsende antwoord komt twee dagen later, op 6 april. Langs de modderige oevers van de Esmeraldasrivier beginnen honden van lokale vissers nerveus te blaffen. Ze slaan aan bij een bosje kreupelhout. Hierop zien de vissers eerst wat menselijk haar en vervolgens een voet, met sportschoen, uit de modder steken. Wanneer de politie verder graaft, vinden ze de overschotten van drie jonge vrouwen, opeengehoopt in één ondiep graf. Ze zijn een vreselijke marteldood gestorven: hun handen zijn vastgebonden, er zit een prop in hun mond. Als coup de grâce zijn hun kelen doorgesneden, vermoedelijk met een machete. Hoewel de lichamen opmerkelijk snel zijn ontbonden, bevestigt de politie dat het om de vermiste vriendinnen gaat. De vindplaats is niet ver van de GPS-locatie die Nayeli heeft doorgestuurd.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • Newsflash