Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

John van den Heuvel: 'De Nederlandse snuivers deels verantwoordelijk voor chaos in Ecuador'

Volgens de misdaadjournalist was het uitbreken van de chaos in het Zuid-Amerikaanse land niet gebeurd, als de vraag naar cocaïne in Nederland niet zo hoog zou zijn.

John van den Heuvel

Waar Ecuador eerst vooral als een prachtig vakantieland werd gezien, is het nu vooral een gewelddadig drugsland geworden. Maandag werd naar aanleiding van drugsbendegeweld de noodtoestand uitgeroepen voor de komende 60 dagen. Maffiabaas 'Fito' wist uit de gevangenis te ontsnappen en in een tv-studio was een gijzeling te zien tijdens een live-uitzending.

Tijdens de uitzending van de zender TC was te zien hoe gewapende mannen met maskers het gebouw van de omroep in de stad Guayaquil binnendrongen. De speciale eenheden van de politie grepen in en na een vuurgevecht konden er uiteindelijk dertien mensen worden gearresteerd. Volgens TC zijn er twee medewerkers van de zender gewond geraakt.

Het land wordt al enige tijd geteisterd door bendes die elkaar bestrijden in de internationale handel van onder andere cocaïne. Doordat er verschillende gevangenisrellen hebben plaatsgevonden en agenten zijn ontvoerd, heeft president Noboa 22 drugsbendes tot terroristische organisaties verklaard en het leger ingezet.

John van den Heuvel

Volgens misdaadverslaggever John van den Heuvel zijn de snuivers uit ons land medeverantwoordelijk voor de chaos die zich op het moment afspeelt in Ecuador. "Hier is de vraag en mensen vanuit Mexico, Colombia, drugsproducerende landen, profiteren van die vraag en gebruiken zo'n straatarm land eigenlijk om vanuit die chaos de drugstransporten mogelijk te maken. Zonder die vraag hier, was dit niet gebeurd", aldus Van den Heuvel in een video van De Telegraaf.

De misdaadverslaggever is van mening dat verschillende westerse landen waar de drugsgebruikers zich bevinden, Ecuador nu moeten ondersteunen met geld en fysieke hulp. Van den Heuvel noemt hierin het voorbeeld van politietrainingen. "Je kan dit land nu niet laten barsten", besluit de misdaadverslaggever.

Misdaad
  • NL Beeld / Patrick van Emst