Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hoofdrol voor verwarde mannen en psychoten in moordjaar 2023

Eerst het goede nieuws: er werden in 2023 in totaal 115 moorden gepleegd in Nederland, een stuk minder dan het jaar ervoor. Opvallende trend: moordenaars worden steeds ouder. En verwarder. Onze huishistoricus Eric Slot duidt de moordcijfers van afgelopen jaar.

Moordjaar 2023

Op 1 januari 2023 wordt de 37-jarige Marvin vermist. Hij woont aan het Boedijnhof in het Noord-Hollandse Hoorn en heeft daar oud en nieuw gevierd. De volgende dag wordt hij gevonden. Hij zit op een stoel in de tuin van een buurman, met zijn gezicht voorover in een bak met aarde. En met een mes in een van zijn schouderbladen. Marvin is het eerste slachtoffer van moord en doodslag in Nederland vorig jaar. Hij is de eerste van 115 slachtoffers: 80 mannen en 34 vrouwen. Minder dan de 134 van 2022. Maar we schrijven dit op 18 december, dus mogelijk is het aantal moorden in 2023 iets hoger. Met een beetje pech komen we uit op de 120 van 2021.

Die moorden in 2023 vinden niet keurig verdeeld over het land plaats. Zo zijn in de drie noordelijkste provincies vijf moorden gepleegd: een in Friesland, een in Groningen en drie in Drenthe. Die drie kunnen er ook twee worden als blijkt dat de 35-jarige barman Jordy van Oenen (hij werd dood op de gang van een appartementencomplex aan de Hunenbaan te Emmen aangetroffen) zoals het zich nu laat aanzien inderdaad niet is vermoord maar anderszins om het leven is gekomen. Drugs, ongeluk. De verdachten zijn in ieder geval vrijwel onmiddellijk weer vrijgelaten.

Met Flevoland erbij stijgt het aantal moorden in het noorden met één, in Overijssel is het in 2023 eveneens relatief rustig gebleven: plus vijf. In Limburg is ook een slachtoffer te betreuren. Dat waren er in 2022 nog vijftien. En in Zeeland ook één. Dat waren er in 2022 nog zeven. Wees ongerust: in beide provincies is dit een kwestie van toeval. Kan volgend jaar weer anders zijn. Gelderland telt juist meer slachtoffers: veertien tegenover tien in 2022. En Utrecht acht, twee meer dan in 2022. Blijven over de drie usual suspects. In oplopende mate: Brabant (17), Noord-Holland (25) en Zuid-Holland (38). In die laatste provincie vindt ook de enige dubbele moord plaats: op Marlous Timmers en haar dochter Romy. Van de hoofddaders zijn er in 2023 vier minderjarig. Niet heel verontrustend. Dat zijn er in sommige jaren ook weleens twee. Wel neemt het aantal bejaarde moordenaars toe. Sterk zelfs.

Het aantal liquidaties in de onderwereld is daarentegen (weer) afgenomen. Toch is een vuurwapen in een kwart van de zaken het moordwapen. Verontrustend vooral is het aantal mensen met een psychische stoornis dat moorden pleegt. In maar liefst tien zaken was zo’n stoornis de enige aanleiding.

Marlous Timmers werd het slachtoffer van Fouad L.

Trend 1: Meer verwarde moordenaars

Fouad L. doodde vorig jaar twee van zijn buren en een docent. Hij is autistisch. En dus was onmiddellijk de vraag: zijn autisten crimineler? Het antwoord: steeds vaker blijken moordenaar een stoornis in het autistisch spectrum te hebben, zoals het officieel heet. Maar vrijwel altijd hebben autistische moordenaars ook andere stoornissen. Dus welke is dodelijk?

Op 28 september 2023 om 14.11 uur belt Fouad L. uit de Heiman Dullaertstraat in Rotterdam-Delfshaven aan bij zijn buren op nummer 25: Marlous Timmers en haar kinderen. Dochter Romy (14) – ze is de helft van een tweeling – doet open en schrikt als ze ziet wie voor de deur staat. Ze probeert de deur weer te sluiten, maar vergeefs. Daarop rent ze de woning weer in en waarschuwt haar moeder en een vriendinnetje dat op bezoek is. Dat vriendinnetje verstopt zich onder tafel en ontkomt aan de kogels die Fouad L. afvuurt. Marlous en Romy niet. Ze sterven ter plaatse. Niet veel later zien omwonenden de andere helft van de tweeling aan komen rennen. Vertwijfeld, wanhopig.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Fouad L. is dan al op weg naar het Erasmus Medisch Centrum. Niet omdat hij gewond is geraakt; hij studeert medicijnen en heeft er een rekening te vereffenen. Hij loopt rechtstreeks naar het klaslokaal waar de 43-jarige arts Jurgen Damen lesgeeft, en schiet ook hem dood.

Weer buiten wordt L. door een inderhaast opgetrommeld arrestatieteam van de Rotterdamse politie in de boeien geslagen.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • Horse Care, Erasmus Universiteit, Politie NL