Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Waarom een vakgarage de ideale plek is voor autobezitters

Hoewel veel Nederlanders wel eens van een vakgarage gehoord hebben, weten ze vaak niet allemaal wat zo’n garage precies inhoudt. Dat is zonde, want een vakgarage kan veel voor je (en je auto) betekenen. In dit artikel vertellen we je er meer over en vertellen we je meer over de voordelen van een vakgarage.

Adobe Stock

Een groot deel van de mannen in Nederland is maar wat blij met zijn auto.

Als trotse autobezitter wil je natuurlijk wel dat jouw ride in goede handen is op het moment dat er wat aan gedaan of geklust moet worden. De vraag hierbij is vaak: ga je naar een gewone garage of kies je toch voor professionals van een vakgarage?

Wat is een vakgarage precies en waar vind je zo’n garage? 

Verspreid over het land vind je zo’n 345 vakgarages. Dat zijn plekken waar je terecht kunt wanneer je een probleem hebt met je auto, maar eigenlijk gaat het nog veel verder dan dat. Je kunt een vakgarage het beste zien als een gespecialiseerd centrum waar vakmensen met een echte passie voor auto’s bezig gaan met diverse projecten, zoals reparatieklussen, APK en onderhoud. Deze vakmensen hebben vaak een uitgebreide kennis op het gebied van diverse merken en modellen. Dat is direct het onderscheidende kenmerk waarmee een vakgarage zich onderscheidt van andere garages: de diversiteit in expertise die ze bieden.

Het maakt dus niet uit of je een echte stadsauto hebt of wanneer je over een oldtimer beschikt; professionals die werkzaam zijn bij een vakgarage weten over het algemeen precies hoe ze bezig moeten gaan met zo’n project. Ook beschikken ze over de juiste vaardigheden en tools om verschillende merken en modellen te repareren en te onderhouden. Meestal zijn vakgarages onafhankelijk opererende bedrijven die daardoor flexibeler zijn in het aanbieden van oplossingen en toegang hebben tot een breder scala aan onderdelen. Door het hoge aantal vakgarages in Nederland is er altijd wel een garage bij jou in de buurt te vinden.

Dit is waarom je zou kunnen kiezen voor een vakgarage 

Kort samengevat is een vakgarage dus net even anders dan een normale garage. Dat is precies de reden waarom veel mensen liever gaan voor een vakgarage. Een van de grootste voordelen is namelijk dat de monteurs over diepgaande kennis en expertise beschikken. Ze zijn vaak gespecialiseerd in bepaalde modellen en automerken, waardoor ze beter weten om te gaan met bepaalde problemen bij dergelijke auto’s. Andere voordelen van een vakgarage zijn onder andere:

- Vakgarages staan erom bekend dat ze enorm klantgericht zijn. Ze streven vaak naar uitmuntendheid in de klantenservice. Je bent geen nummer, maar een gewaardeerde klant. Dat betekent dat er persoonlijke aandacht en zorg is voor zowel jou als je auto. Dat is wel zo’n fijn idee!

- Daarnaast streven professionals van vakgarages naar de hoogste normen wat betreft uitgevoerde werkzaamheden en kwaliteitsonderdelen. Dat betekent onder andere dat er echt gezocht wordt naar oplossing voor de lange termijn in de vorm van duurzame reparaties en duurzaam onderhoud. Dat is niet alleen goed voor de prestaties van je auto, maar ook voor de levensduur ervan.

- Wat ook erg fijn is, is dat vakmensen van een vakgarage je vaak meer vertellen over wat er zoal moet gebeuren wanneer je je auto wegbrengt. Je krijgt een gedetailleerde uitleg over de uit te voeren werkzaamheden en de kosten die daarbij komen kijken. Er zijn geen financiële verrassingen aan het einde van de reparatie. Mochten ze toch tijdens het repareren iets tegenkomen wat de reparatie uiteindelijk duurder maakt, dan laat een vakman je dat altijd weten. Dat is de transparantie waar je misschien wel naar op zoek bent.

Wat te doen: kiezen voor een normale garage of een vakgarage? 

Is je auto aan het sputteren of is er een ander onderdeel dat aan vervanging toe is? Tijd om een bezoekje aan de garage te brengen. De vraag is alleen: ga je naar een gewone garage of naar een vakgarage? Het is goed om te weten dat gewone garages vaak gelieerd zijn aan specifieke merkdealers. Daardoor zijn ze beperkter in hun kennen en kunnen. Rijd je bijvoorbeeld, net als een groot deel van de andere Nederlanders, in een elektrische auto zoals een Tesla? Dan wil je natuurlijk wel naar een garage die verstand heeft van het merk en het model.

In zo’n geval is het natuurlijk altijd aan te raden om voor een vakgarage te gaan. Dat geldt ook voor andere specifieke kwesties. Naast de diepgaande expertise profiteer je daar van kwaliteit, transparantie en klantgerichtheid. Daar ben je over het algemeen niet eens veel extra geld aan kwijt. Sterker nog: bepaalde merkdealers zijn vaak juist prijziger! Dat komt omdat vakgarages zelfstandig zijn en niet gebonden zijn aan de strenge eisen of kosten van een specifiek automerk. Voor de beste prijs voor jouw specifieke situatie is het aan te raden om vakgarages en gewone garages met elkaar te vergelijken.

Lifestyle
  • Adobe Stock