Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Ridouan T's drie advocaten stoppen met zijn verdediging

De advocaten gooien de handdoek in de ring. "Van meet af aan achter de feiten aangelopen."

Ridouan T.

Michael Ruperti, Arthur van der Biezen en Sjoerd van Berge Henegouwen pakten de klus in juni op, maar hebben de verdediging van Ridouan T. nu alweer naast zich neergelegd. Ze zijn van mening dat ze in alles worden tegengewerkt door de rechtbank.

"De rechtbank heeft onze cliënt na de arrestatie van zijn vorige advocaat Weski nooit meer een adequate verdediging gegund", aldus hun verklaring. "Hij voelt zich misleid door de rechtbank."

Weer zonder advocaat

T's vorige advocaat Inez Weski werd op 21 april 2023 gearresteerd. Dit gebeurde na verdenkingen van het schenden van geheimen en lidmaatschap van een criminele organisatie. Na onderzoek concludeerde justitie dat de Rotterdamse mogelijk informatie van en naar haar cliënt Ridouan T. doorspeelde. Als een soort doorgeefluik.

Weski is inmiddels weer op vrije voet, maar was daarvoor al gestopt als advocaat van T. Na een tijdje stapte het trio Michael Ruperti, Arthur van der Biezen en Sjoerd van Berge Henegouwen naar voren. Zij hebben de verdediging echter alweer naast zich neergelegd. Dit na een klein half jaartje.

Redenen

Daar heeft het trio een aantal redenen voor. Belangrijk om te weten is dat de drie aan de klus begonnen terwijl de zaak Marengo zich al in de eindfase bevond. De eis van het OM tegen Ridouan T. was al bekend en Weski heeft daar al op gereageerd via haar repliek en dupliek.

Bij alle zetten van de nieuwe advocaten kregen zij echter nul op rekest. Zo wilde het team de uitspraak met negen maanden uitstellen zodat er tijd was om het dossier door te nemen, nieuwe getuigen (onder andere 'supercommando' Sil A.) horen, de rechtbank wraken en het proces van T. afsplitsen van alle andere Marengo-verdachten. Zonder succes.

"Wij kunnen niet naar eer en geweten onze cliënt bijstaan en bedanken voor de rol van een schijnverdediging", aldus het advocatenteam in het AD. Het trio blijft T. wel adviseren over bijvoorbeeld zaken die spelen in de EBI in Vught, zoals zijn leefomstandigheden.

Volgens advocaat Ruperti wil Ridouan T. geen andere advocaat meer. Dit zou te maken hebben met het feit dat de zaak zich al in de eindfase bevindt.

Misdaad
  • AD
  • NL Beeld / Patrick van Emst