Maandenlang liet Joost via zijn social media-kanalen doorschemeren dat hij heel graag naar het Eurovisiesongfestival wilde voor Nederland. Tijdens zijn deelname aan De Slimste Mens België liet hij onze zuiderburen al weten wat zijn plannen waren. De zanger kreeg echter veel concurrentie, want talloze andere BN’ers hadden ook een nummer ingezonden. Onder anderen The Jordan, Bankzitters, April Darby en Numidia deden mee.
Hitpotentie
Maar goed, uiteindelijk heeft de commissievoor het nummer van Joost gekozen. "Er waren veel inzendingen uit allerlei genres, maar zijn inzending heeft naar ons inzicht de grootste hitpotentie", zo vertelt Twan van de Nieuwenhuijzen, voorzitter van de selectiecommissie." Je hoort in de song zijn bekende combinatie van feest en nostalgie. Daarbij denken wij dat Joost met zijn creativiteit een geweldige act gaat neerzetten en Nederland en Europa positief verrast."
Dat hij nu Nederland mag vertegenwoordigen is volgens Joost zelf 'een droom die uitkomt'. En ook andere BN'ers reageren enthousiast. Zo vindt Bram Krikke het 'waanzinnig' en de Groningse rapper Kraantje Pappie noemt het 'Groot!'. Maar wie is deze Joost Klein eigenlijk?
Van 'Eenhoorn Joost' naar internationaal succes
Joost Klein - artiestennaam: Joost - werd in 1997 geboren in Britsum, een dorpje vlakbij Leeuwarden. In de Friese hoofdstad zat hij op het Stedelijk Gymnasium. Als kind verloor Joost vlak na elkaar beide ouders.
Dat Joost een creatieve geest was, werd al vrij vroeg duidelijk. Op 10-jarige leeftijd startte hij een Youtube-kanaal, waarop hij onder de naam EenhoornJoost content maakte. Vlogjes, sketches, dat soort dingen.
Later kwam de focus uitsluitend op muziek te liggen. In 2017 en 2018 stond hij voor korte tijd onder contract bij het Nederlandse hiphop-label Top Notch, om vrij kort daarna zijn eigen muzieklabel te starten. Daarop bracht hij zijn debuutalbum Albino uit. Ook werkte hij samen aan een album genaamd M van Marketing met rapper Donnie en publiceerde Joost een dichtbundel.
Zijn optredens op festivals als Lowlands, Pinkpop en de Zwarte Cross deden het bovendien goed bij het publiek, vooral omdat hij er live altijd een dik feest van maakt. Opzwepende tracks, keihard beuken op het podium, crowdsurfen en ga zo maar door. Daarnaast speelt Joost met verschillende genres, zoals rap, hiphop, pop, gabber en rock. Daarbij remixt hij ook oudere nummers, zoals bij zijn versie van Ik wil je, blijf bij me van De Kreuners. En in 2023 met Friesenjung, een cover van de Duitse cabaretier Otto Waalkes, die het op zijn beurt coverde van Englishman In New York van Sting. Joosts versie werd een nummer 1-hit in Duitsland.
Nummer nog niet bekend
Nu mag de jonge artiest zijn kunsten op het internationale podium van het Songfestival presenteren. Welk nummer het wordt, is echter nog niet bekendgemaakt. Met zijn 26 jaar is Joost niet de jongste solodeelnemer voor Nederland ooit, die titel heeft Sieneke 'Sha-La-Lie' Peeters in handen. Zij was net 18 jaar toen ze in 2010 ons land vertegenwoordigde.
- Grazia
- NL Beeld / Patrick van Emst