Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Dit is waarom Joost Klein geen aangifte gaat doen tegen het songfestival

Enkele dagen terug maakte AVROTROS bekend geen aangifte te doen tegen de organisatie. Nu laat ook Klein via zijn management weten geen verdere stappen te ondernemen.

Klein

Joost Klein moest met 'Europapa' de grote ster worden op het songfestival van 2024. Toch liep het heel anders voor onze Fries. Hij werd vlak voor de finale gediskwalificeerd wegens een incident na de tweede halve finale. Er gingen al snel speculaties rond dat de muzikant een dreigende beweging had gemaakt naar een cameravrouw. Zij zou hem hebben gefilmd nadat Klein het podium verliet, terwijl hij aangaf dit ab-so-luut niet te willen.

De verhalen over wat er precies gebeurd is, lopen tot op de dag van vandaag uiteen. De een zegt dat Joost de camera uit iemands handen heeft geslagen. De ander stelt dat Klein de cameravrouw slechts op een niet zo vriendelijke manier verzocht heeft om op te houden met filmen. Zelfs de Zweedse politie deed maandenlang onderzoek naar het incident.

Klein doet geen aangifte

Recent werd echter duidelijk dat het OM in Zweden de zaak geseponeerd heeft wegens gebrek aan bewijs. Want hoewel er een aantal getuigen zijn verhoord, kan de Zweedse justitie niet genoeg bewijs verzamelen om de Nederlander te vervolgen. In andere woorden: er kan niet bewezen worden dat de rapper een strafbaar feit heeft gepleegd.

AVROTROS reageerde op het nieuws en stelde dat zij altijd hebben gezegd dat de diskwalificatie 'onnodig en disproportioneel was'. Toch gaan ze geen aangifte doen tegen de organisatie van het songfestival.

Advocaat Gerard Spong noemde die beslissing van de publieke omroep 'zwak'. Daarnaast stelde hij in een open brief in de Volkskrant dat hij in gesprek was met het management van Joost Klein om te kijken of de artiest zelf aangifte ging doen tegen de EBU, wegens smaad. Maar dat gaat niet gebeuren, zoveel werd donderdagmiddag duidelijk.

"Ik heb Gerard Spong een kort dankmailtje gestuurd voor de interessante kijk erop", aldus het management van Klein, "maar om heel eerlijk te zijn hebben wij nu echt geen tijd of ruimte om hiermee bezig te zijn."

Zowel AVROTROS als Joost Klein laat het dus hierbij.

Nieuws
  • NL Beeld / Robert Meerding